Info

9. jul 2020.9. jul 2020.
U ŠAPCU POOŠTRENE MERE U BORBI PROTIV KOVIDA

U Šapcu 39,5 odsto svih zvanično kovid pozitivnih u Srbiji

Mi smo se u Šapcu izborili da imamo najveći broj testiranja u Srbiji. Broj testiranih doveo je do toga da imamo najveći broj pozitivnih. Šabac se ne razlikuje od Srbije po broju pozitivnih, samo imamo realne podatke
U utorak, Šabac je imao 140 pozitivnih na kovid-19, što neosporno govori o ozbiljnosti sutuacije, ali i o novopristiglim testovima, kao i činjenici da je Veterinarski specijalistički institut ponovo priskočio u pomoć sugrađanima.
- Od ponedeljka pregledano je 176 pacijenata u kovid-19 ambulanti sa simptomima suspektnim na kovid-19, 80 je testirano PSR testom, uzorci su odneti u VSI. Rezultati su stigli u popodnevnim satima - 55 pozitvnih i 25 negativnih. U zbiru rezultata od jutros, taj broj iznosi 140 pozitivnih. Moramo se pridržavati svih saveta, pacijenti terapije, a članovi porodice mera kućne izolacije Važno je da sačuvamo starije članove porodice i hronične bolesnike, istakla je na večerašnjoj konferenciji za novinare dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „D Draga Ljočić“.
Štab za vanredne situacije, na sednici održanoj 07.07. doneo je naredbu o dodatnim merama zaštite, koje će početi da se primenjuju sutra od 06 časova.
-Morali smo, s obzirom na situaciju, da pooštrimo mere. Ovom naredbom predviđena je i kazna za nenošenje maski od 5.000 dinara. Apelujem na naše sugrađane da nose maske, poštuju distancu i sve dodatne mere zato što je situacija ozbiljna. Nastojimo ovim merama da zaštitimo sugrađane na najbolji mogući način, naglasio je Milan Vasić, načelnik GU Šabac.
Današnji broj od 140 pozitivnih u odnosu na ukupan broj pozitivnih lica u Srbiji iznosi 39,5%. Da li je ovaj procenat dovoljan za uvođenje vanredne situacije?
- Pre nekoliko dana, Aleksandar Vučić nas je optužio da smo izmislili vanrednu situaciju. Na nedavno održanoj Skupštini grada Šapca, SNS nije glasala za uvođenje vanredne situacije. U ovoj situaciji, sa 39,5% pozitivnih u odnosu na ukupnu populaciju pozitivnih u Srbiji, izjava Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke može se smatrati štetnom i neodgovornom prema građanima Šapca i njihovom javnom zdravlju, naglasio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
U Srbiji živi 1,6 ukupne popluacije državljana Srbije. Da li smo mi u Šapcu najbolesniji?
- Ja vam kažem da nismo. Do ovog broja smo došli zato što smo uspeli da uđemo u organizovanu kampanju traženja testova. Uspeli smo da dođemo do činjenice da imamo i testiranje u VSI, koji je danas počeo sa analizom testova. Mi smo se u Šapcu izborili da imamo najveći broj testiranja u Srbiji, a broj testiranih doveo je do toga da imamo najveći broj pozitivnih. Šabac se ne razlikuje od Srbije po broju pozitivnih, samo imamo realne podatke. Sada možemo da uđemo u organizovanu borbu, jer imamo prave podatke o broju pozitinvnih i njihovim kontaktima. Kroz dvostruki sistem svih lica koja su označena kao kontakti, stavićemo zarazu pod kontrolu. Učinićemo sve da VSI ima još više testova zato što je 90 testova dnevno otprilike polovina potrebnih testova za Šapčane. Kada se budu testirali svi koji su suspektni na kovid, ući ćemo u sledeću fazu – kako da pomognemo da se testiraju svi kontakti da bismo zaustavili širenje zaraze, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Dan u brojkama
-Prema izveštaju republičkog kriznog štaba objavljenom u utorak u 15 časova, u Srbiji je bilo 299 kovid pozitivnih. U toku prepodneva, iz laboratorije Vatreno oko stigao je izveštaj da je u Šapcu 85 lica pozitivno.U 17 časova, laboratorija u Šapcu je objavila da je utvrdila da je 55 lica pozitivno. Ukupno, dakle, danas je utvrđeno da je 140 građana Šapca, koji su testirani, inficirano virusom. Kada se na ukupan broj od 299 iz republičkog izveštaja doda 55 pozitivnih lica iz šabacke laboratorije, imamo situaciju da je od 354 pozitivna lica u Srbiji, u Šapcu utvrđena bolest kod 140 pacijenata, objasnio je Zelenović.


NAREDBA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OD 07.07.
1. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite,
2. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.
3. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija.
4. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00 časova.
5. Nalaže se odgovornim licima u ugostiteljskim objektima da organizuju rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.
6. Nalaže se puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
7. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odlažu se okupljanja, a nalaže se organizovanje prijemnih i drugih ispita uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dvametra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).
8. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.
9. Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.
10. Nalaže se sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda.
11. Nalaže se sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).
12. Obavezna je česta dezinfekcija svih javnih objekata.
13. Preporučuje se dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.
14. Nalaže se što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Najnoviji broj

24. novembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa