9. jul 2020.9. jul 2020.
Osposobiti na vreme da ne dođe do kvara
Kako pripremiti kombajn za žetvu pšenice

Osposobiti na vreme da ne dođe do kvara

Stariji tipovi kombajna iziskuju više rada i podešavanja, ali novi tipovi savremenih kombajna, sa automatskim funkcijama koje su instalirane na kombajnu, omogućavaju rukovaocu da na lakši način, najefikasnije iskoristi performanse mašine koje se odnose na protok mase i kvalitet ovršenog zrna
Kada se sprema žetva ozimih useva, pripremi kombajna mora se pristupiti ozbiljno sa puno pažnje, jer je vreme žetve ograničeno i svako kašnjenje produžava žetvu, što povećava gubitke. Unapred treba osposobiti kombajn kako ne bi došlo u žetvi do kvara, jer se tako u sezoni omogućuje izbegavanje gubitaka a poboljšava rad kombajna čime se smanjuje oštećenost zrna.
Osnovno pitanje je, kako pripremiti kombajn?
Podešavanjem radnih delova koji će dovesti do minimalnih ili nikakvih gubitaka, treba obaviti na vreme, jer samo tako je moguće ostvariti maksimalne učinke u žetvi, a pažnju obratiti na sledeće:
1. Obavezno, podesiti i podmazati, ležajeve, lance i pregledati kaiševe.
2. Koristiti uputstvo za rukovanje kombajnom koje je neophodno imati i koristiti ga, (pred sezonu pažljivo pročitati, pregledati i podsetiti se na najznačajnija podešavanja).
3. Podesiti na uobičajene veličine brojeve obrtaja rotora, brzine kretanja cilindara, rastojanje bubnja i podbubnja i brzinu ventilatora. Takođe proveriti i podesiti sita u sekciji za čišćenje.
4. Održavati čiste površine ležajeva od prašine i biljnih ostataka.
5. Proveriti curenja na hidrauličnim vodovima i one koji podmazuju turbinu turbo punjača.
6. Ako kombajn oštećuje zrno, mogući su različiti uzroci koje onda treba otkloniti. Veliki broj obrtaja bubnja, mali razmak između bubnja i podbubnja, pohaban elevatorski lanac itd. Ako je elevatorski lanac pohaban to može dovesti do drugih otkaza i kvarova na kombajnu. Prijemni sto može takođe uzrokovati oštećenja na zrnu. Procenat oštećenog zrna ima trend rasta sa povećanjem obimne brzine bubnja kao i sa povećanjem brzine kretanja kombajna.
7. Takođe, čišćenje pre skladištenja i pre ostavljanja kombajna u garažu, za zimu, je veoma važno, pa poljoprivrednik mora detaljno da očisti kombajn, da skine akumulator i da ga ostavi na mesto gde ne smrzava.
Zato, savetujem poljoprivrednim proizvođačima da ne dozvole da, ono što su proizveli na svojim parcelama, a loše izvedenim ubiranjem useva, obezvrede sav svoj trud i rad. Stariji tipovi kombajna iziskuju više rada i podešavanja, ali novi tipovi savremenih kombajna, sa automatskim funkcijama koje su instalirane na kombajnu, omogućavaju rukovaocu da na lakši način, najefikasnije iskoristi performanse mašine koje se odnose na protok mase i kvalitet ovršenog zrna.
Dipl. Inž. za ratarstvo GORDANA REHAK PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa