9. jul 2020.9. jul 2020.
Posle pet sati rasprave  potvrđena vanredna situacija
VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Posle pet sati rasprave potvrđena vanredna situacija

U dvorištu Gradske kuće u subotu je održana vanredna sednica Skupštine grada po hitnoj proceduri, a glavna tema bila je davanje saglasnosti za uvođenje vanredne situacije
Odbornici su raspravljali oko pet sati, a najmanje o tačkama dnevnog reda. Odbornici Srpske napredne stranke neprekidno su u replikama poručivali da su gradonačelnik Šapca i aktuelna vlast bivši, da su građani jasno rekli šta žele pošto je SNS osvojio više od 30.000 glasova. I kada je bilo reči o aktuelnoj situaciji u vezi sa koronavirusom u našem gradu, odbornici SNS su govorili da je država obezbedila PiSiAr testove, negirali da u Šapcu nema dovoljno tih testova, bez obzira na zvanične podatke šabačkog doma zdravlja.
Tokom višečasovne rasprave, odbornici SNS su se uglavnom pozivali na pobedu „čistu kao suza“, „najfer kampanju koja je ikada bila“, bez obzira što to nije bila tema skupštinske rasprave.
Jedna od najzanimljivijih detalja sednice bilo je kada su odbornici SNS optužili gradonačelnika Zelenovića da se igra sa životima sugrađana i da izmišlja dramatičnu situaciju u našem gradu iako situacija govori da je u Šapcu došlo do naglog povećanja broja obolelih od Kovida.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da izborni proces nije završen i podsetio predstavnike SNS-a da su došli na sednicu za koju tvrde da je nezakonito sazvana.
- Dovodite ljude u zabludu i igrate se zdravljem i bezbednošću građana Šapca, kao što se igra i predsednik vaše stranke Aleksandar Vučić. Imamo problem sa ljudima koji ne poštuju zakon, iznose neistine kako bi zavarali građane i poigravali se javnim zdravljem građana. Situacija u Šapcu je dramatična, nismo imali dovoljno testova, a da jesmo, imali bismo potvrđen veliki broj zaraženih. Dobra vest je da će Veterinarski specijalistički institut staviti na raspolaganje svoje resurse i da će, prema najavama, u narednom periodu biti obezbeđen veći broj testiranja - istakao je Zelenović.
On je podsetio da je veći broj testova počeo da se dostavlja tek nakon njegovih pritisaka na nadležne putem medija, ali da i to još uvek nije dovoljno.
Šef Odborničke grupe SNS dr Aleksandar Pajić rekao je da je i proglašenje vanredne situacije u ovom skupštinskom sazivu nezakonito, te da sadašnja većina nema legitimitet za to.
- Ova Skupština je nezakonito zakazana, jer su po Ustavu skupštine lokalnih parlamenata raspuštene i krenulo se u izborni proces. Minut pre sednice smo dobili 143 stranice gusto kucanog teksta i raspravljamo o budžetu Grada. Morate priznati da to nije realno i da to u demokratskom sistemu niko ne može da podrži. Zelenović se igra zdravljem građana, on je 23. i 26. juna upozoren da preduzme mere pojačane zaštite i upozori građane da se odgovornije ponašaju. Koristi sednicu da izvodi svoj performans, da bi pod ovim šatorima kao u cirkusu navodno mislio o zdravlju Šapčana - rekao je Pajić.
Predsednik Skupštine Nemanja Pajić je obrazložio da je sednica sazvana po hitnom postupku, dodajući da u tim slučajevima materijal može biti dostavljen na samom zasedanju.
Odbornici su većinom glasova potvrdili odluku o proglašenju vanredne situacije. Usvojena je i Odluka o rebalansu II budžeta grada Šapca kojim bi se izvršila preraspodela sredstava u cilju povećanja rashoda za nabavku materijala (zaštitne maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju, PiSiAr testovi) i funkcionisanje zdravstvenog sistema u cilju zaštite stanovništva. Većinom glasova odbornici su izglasali izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije koji je do sada održao 41 sednicu i dve vanredne, doneo 24 naredbe, po pet zaključaka i preporuka. Obrazovana su tri stručno- operativna tima i upućena tri zahteva za angažovanje Vojske Srbije.

Stanarčić: Nije bilo testova
Samostalni odbornik u Skupštini grada Šapca Negovan Stanarčić, koji je izabran na to mesto na listi SNS, potvrdio je da je u tom gradu falilo testova za koronavirus i da nisu tačne tvrdnje tamošnjih naprednjaka da je svako mogao da se testira.
- Pričamo o životu i našim sugrađanima. Nemojte pričati da je mogao svako da se testira. Možda će sutra moći, ali ovih dana nije moglo. Znate li koliko ima ljudi, koji imaju upalu pluća, a kojima su rekli: ‘idi kući i čekaj’”- rekao je Stanarčić i dodao da je „kod nas lakše lečiti se ako poznajete nekoga.
Na ove reči ošto su negodovali odbornici SNS koji su Stanarčiću uputili salve uvreda.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa