16. jul 2020.16. jul 2020.
Najviše inficiranih u Koceljevi
U DRUGOM PIKU EPIDEMIJE PREKO 30 NOVOZARAŽENIH

Najviše inficiranih u Koceljevi

Najveći broj obolelih je u Koceljevi, ali inficiranih ima i u Donjem Crniljevu, Ćukovinama, Družetiću, Brdarici, Draginju, Malom Bošnjaku
Za nešto više od tri nedelje u koceljevačkoj opštini potvrđeno je preko 30 pozitivnih građana na koronavirus. Najveći broj obolelih je u Koceljevi, ali inficiranih ima i u Donjem Crniljevu, Ćukovinama, Družetiću, Brdarici, Draginju, Malom Bošnjaku. Veliki broj zaraženih je inficiran tokom boravka na radnom mestu u obližnjim gradskim centrima ali i na zabavama, proslavama, rođendana... U kovid ambulantu se svakodnevno javlja veliki broj ljudi sa simptomima koji ukazuju na prisustvo Kovida 19. Samo tokom proteklog vikenda, prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije, bilo ih je 90.
–Poslednjeg dana vikenda se javio nešto manji broj građana u poređenju sa petkom i subotom, kada se za pomoć obratilo 36, odnosno 31. U nedelju ih je bilo 23-oje. Čini mi se da trenutno nema pravila ni što se tiče starosne dobi obolelih ni težine obolevanja. Podjednako se mogu zaraziti svi, i mlađi i stariji, i zdrave osobe kao i hronični bolesnici. Virus je izgleda dobio takvo ubrzanje i snagu jer ga je mlađa populacija prenela- izjavio je Dušan Ilinčić. On je upozorio da je epidemiološka situacija i dalje ozbiljna. Po broju novozaraženih koceljevačka opština je treća u okrugu.
–Zaista se trudimo da situaciju držimo pod kontrolom i da preko naših inspekcijskih službi i policije podsećamo građane i pravna lica da su u obavezi da se pridržavaju propisanih preventivnih mera, da koriste zaštitu opremu, pre svega maske i rukavice, posebno u zatvorenom prostoru. Dezinfikovali smo proteklih dana uži centar Koceljeve a nastavićemo sa dezinfekcijom javnih površina i u drugim delovima. Najbitnije je da u ovom trenutku budemo svesni situacije, da se ponašamo maskimalno odgovorno i da vodimo računa o sebi i drugima- smatra komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije koji je već početkom jula meseca doneo naredbu o sprovođenju posebnih mera za suzbijanje i zaštitu stanovništva od širenja zarazne bolesti.
U ovoj lokalnoj samoupravi zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. Prisustvo istog broj lica dozvoljeno je u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom, ali samo uz primenu odgovarajućih mera lične zaštite. Poštovanje fizičke distance od dva metra i upotreba zaštitne maske obavezna je u svim zatvorenim prostorijama.
Opštinski štab je zabranio organizovanje svečanosti kao i sportskih i drugih zabavnih manifestacija, dok je radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno od 7-22 sata. Prema ovoj naredbi kafane, kafići i restorani su u obavezi da prilagode svoj rad aktuelnoj epidemiološkoj situaciji što podrazumeva da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, osim kada je reč o roditeljima i maloletnoj deci, odnosno o gostima koji su članovi jednog domaćinstva. Takođe, neophodno je da razmak između stolova bude dva metra. Obavezno nošenje maski propisano je u javnom prevozu, a zaštita je neophodna i u salonima lepote, kod frizera, u fitnes centrima i teretanama. Rad otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara na području koceljevačke opštine je zabranjen.Ovom naredbom, koja je na snazi od prošlog utorka, preporučena je dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, najmanje jednom dnevno, kao i što češće pranje ulica i javnih površina, uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, a po preporuci Kriznog štaba opštine, zaposleni u PU “Poletarac” su od ove nedelje na kolektivnom odmoru i ukoliko se epidemija bude smirila, vrtić bi trebalo da počne sa radom za mesec dana.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa