(16. jul 2020.)
ŠABAČKI ZDRAVSTVENI SISTEM U DOBA KORONE

Deo bolnice namenjen i nekovid pacijentima

Šabačka opšta bolnica je odnedavno regionalna kovid bolnica. Šabački zdravstveni sistem dodatno opterećen situacijom. Dom zdravlja funkcioniše normalno
Deo bolnice namenjen  i nekovid pacijentima
Šabačka opšta bolnica je odnedavno regionalna kovid bolnica. Do ovakvog statusa Bolnica „Laza K. Lazarević“ nije došla samo zbog situacije u Šapcu, već zbog širenja koronavirusa na teritoriji cele Srbije, a najviše u Beogradu.
Prema nekim informacija, do kojih smo stigli nezvaničnim putem zbog tradicionalne nezainteresovanosti menadžmenta Šabačke opšte bolnice za komunikaciju sa našom redakcijom, prelazak iz redovnog u kovid stanje je obavljeno u izuzeteno kratkom vremenskom period, više nego uspešno i bez ikakvih problema.
Pitanje koje se nametnulo odnosi se na nepoznanice kako bolnica radi kada su u pitanju nekovid pacijenti. Bez obzira na koronavirus, građani u ovom period mogu da se razbole od raznih bolesti, a svedocima saobraćajnih nesreća i mogućih povreda na radu. Svima njima je, u pojedinim trenucima potrebna hitna zdravstvena pomoć i kako smo obavešteni, Bolnica je spremna i za taj deo posla.
U izjavi za šabačko dopisništvo Radio-televizije Srbija dr Slobodan Popović, direktor Šabačke opšte bolnice, kaže da je jedan deo ove ustanove ostao opredeljen za hitne slučajeve koji nisu zaraženi koronavirusom.
- Naši sugrađani ne treba da brinu. Deo bolnice je opredeljen za Službu urgentnog prijema, kao i deo opracionog bloka. Takođe, i na delu hirurškog bloka, u takozvanoj čistoj, nezaraznoj zoni opredeljen je određeni broj postelja da se takvi pacijenti hospitalizuju - izjavio je direktor bolnice za šabačko dopisništvo RTSa.
Šabački zdravstveni sistem je svakako dodatno opterećen situacijom sa koronavirusom i medicinsko osoblje ulaže velike napore kako bi se svakome kome je potrebno pomoglo. U slučaju da dođe do neke hitne potrebe zbrinjavanja, Urgentni prijem je otvoren za nekovid pacijente i kako smo obavešteni za sada to funkcioniše.
Kada je reč o radu Doma zdravlja, direktorka dr Jasmina Stanković kaže za „Glas Podrinja“ da ova ustanova funkcioniše sasvim normalno.
- Mi imamo situaciju da osam lekara u dve smene dežuraju u kovid ambulanti, dok ostale ambulante rade normalno. Isto je i u slučaju dijalize. U slučaju neke potrebe, bolova, zapaljenja naši pacijenti treba da se jave svom izabranom lekaru i po obavljenom pregledu biće upućeni na dalje lečenje - rekla je direktorka Doma zdravlja.

Malo informacija
Građani u Šapcu su, međutim i dalje uskraćeni za informacije iz Bolnice. I dalje, na primer, ne znamo gde se i kako upućuju trudnice, šta se dešava ako dođe do pucanja slepog creva, i da li je tačna informacija da su pacijenti sa psihijatrijskog odeljenja pušteni na kućno lečenje. Nepoznat je i broj obolelih zdravstvenih radnika kao i informacija sa koliko respiratora raspolaže šabačka opšta bolnica.
N. K.

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa