3. septembar 2020.3. sep 2020.
Bez pogodbe sa nebom
PROSLAVLjEN PRAZNIK ČUDOTVORNE PORT-ARTURSKE IKONE U HRAMU SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG

Bez pogodbe sa nebom

Čudotvorna ikona Port-Arturska na volšeban način pronašla svoj put do hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama. Zbog kvara na automobilu ispred porte, ruski monasi odlučili da je ostave tu gde se zatekla. Od tada se praznuje i obeležava kao slava
Ikonu Port-Artursku ikonopisao je prota Osipenko iz Pokrova, blagoslovivši da bude zaštitnica srpskog roda. Nakon njegove smrti, sin Sergej dovršio je ikonu i ispunio amanet svog oca.
Od 2006. godine, Port-Arturska ikona na volšeban način pronašla je svoj dom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.
- Ruski monasi koji su je nosili u manastir Radovašnicu, imali su kvar na automobilu pred samom portom crkve. Otac Ivan je pozvao majstora koji im je popravio auto, a oni su, shvativši to kao znak Majke Božje i Njenu želju da bude ovde, odlučili da ikonu ostave u našem hramu. Od tada čuva Šapčane i sve poklonike koji joj pritiču, rekao je protonamestnik Milivoj Pajić, starešina hrama.
Iako se obeležava u julu, zbog vanredne situacije u Šapcu, proslava je pomerena za nedelju, 30. avgust. Veliki broj vernika iz Srbije i Republike Srpske slio se u ovu svetinju.



- Radujemo se što su nam došli gosti iz Banja Luke, Krupnja, Valjeva, Beograda, Kragujevca, Lazarevca... Posebno nas raduje veliki broj dece koja dolaze i redovno se pričešćuju. Nama, koji smo na ovom svetu u prolazu, to daje nadu da će biti bolje sutra i da će živeti Srbija, dodao je Pajić.
Čudotvorna ikona Port-Arturska poštuje se kao zaštitnica vojske, pomaže u isceljenju od bolesti i čuva od neprijatelja.
- Božanska ljubav i tajna vere naše je nešto što samo Nebo može da nam podari. Iako živimo u vremenu poroka i velike duhovne raslabljenosti, ne možemo praviti nikakvu pogodbu sa Nebom. Gospod nam je dao najsilniju pomoćnicu, Presvetu Bogorodicu. Sveti ruski starci govore da zahvaljujući molitvama Majke Božje nije počeo Treći svetski rat. Ona menja tok istorije i obesnažuje sva lukavstva ovoga sveta, poručio je u besedi prota Ivan Jančić.
Praznik Port-Arturske ikone obeležava se i kao slava. Ove godine bilo je petnaest domaćina.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa