24. septembar 2020.24. sep 2020.
ORGANIZACIJA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA ODBRANU ZEMLjE
ORGANIZACIJA REZERVNIH VOJNIH STAREŠINA ŠABAC

ORGANIZACIJA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA ODBRANU ZEMLjE

Organizacija rezervnih vojnih starešina u Šapcu jedna je od uspešnih u Savezu organizacija rezevnih vojnih starešina Srbije, koja da podsetimo, postoji već 101 godinu, od 15. septembra 1919. godine, i čiji predsednik je bio slavni srpski vojvoda Stepa Stepanović.
I ovo da podsetimo – organizacija RVS ima široku lepezu svog delovanja – obaveza i to po pitanju odbrane zemlje, bezbednosti, zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara, edukaciju i obrazovanje mladih – novih članova, negovanje slobodarskih tradicija ovoga kraja – sve u miru, u ratu oni su vojnici kao i prvopozivci.
Šabačka organizacija RVS postoji i radi neprekidno već 52 godine. Ova redovna 10. godišnja Skupština održana je u kasarni “Cerski junaci”, na Dan organizacije 15. septembra 1919. godine na svoj dan, sa kojima vojni rezervisti stalno imaju odličnu saradnju i pomoć. Skupštinu je vodio predsednik Organizacije Miloje Vasić, potpukovnih u rezervi.
Za proteklu godinu aktivnosti organizacije Miloje Vasić nije imao mnogo toga šta da kaže. Korona virus 19, kao i svima drugim, odnela je mnoge planove aktivnosti, tako da će, istakao je Vasić, nesprovedene aktivnosti biti prenete u program za iduću godinu.
Najviše razgovora na Skupštini bilo je u vezi nerazumevanja i svrsi postojanja ovakve organizacije koja bi, u nekom ratnom stanju bila u obavezi ravnopravna sa aktivnom Vojskom Srbije. Zato je istaknuto da je jedan od najtežih i najvećih roblema finansiranje u miru, a kod nekih organizacije i prostorije za rad. Šabačka organizacija je RVS za sada najviše ima problema sa finansiranjem svojih aktivnosti. Za sada, u odnosu na ranije, oseća se menjanje odnosa loklane samouprave, što je znak da će i rezultati rada organizacije u buduće biti značajniji. Do sada pomoć organizaciji pružale su privatne privredne organizacije.
Vasić je, takođe, u svom godišnjem izlaganju naglasio da u radu do sada najviše su sarađivali sa gradskom organizacijom SUBNOR-a Šapca i Bogatića, Komandom garnizona Šabac, sa Udruženjem potomaka ratnika 1912-1920, Udruženjem vojnih penzionera i drugim organizacijama u opštini i regionu.
Vasić je, takođe, u svom godišnjem izlaganju naglasio da u radu do sada najviše su sarađivali sa gradskom organizacijom SUBNOR-a Šapca i Bogatića, Komandom garnizona Šabac, sa Udruženjem potomaka ratnika 1912-1920, Udruženjem vojnih penzionera i drugim organizacijama u opštini i regionu.
Šabačka organizacija rezervnih vojnih starešina sada broji 350 članova.
Ispred Nadzornog odbora organizacije Skupštinu je upoznao predsednik Miloš Stevanović, koji je između ostalog rekao da je organizacija u protekloj godini raspolagala sa minimalnim sredstvima koja su pravilno i namenski trošerna.
U ovoj organizaciji, pored ostalog, vema savesno vode računa o svojim članovima, o njihovim pravima i obavezama. Tako su povodom 15. septembra Dana organizacije predložili za unapređenje u viši čin četiri svoja člana, i to u čin potpukovnika po dva člana iz opštine Loznia i opštine Krupanj, koja su u nadležnosti ORVS Šabac.
Skupština je završila rad podelom priznanja – zahvalnica i pohvala donatorima i pojedincima koji su svojim radom doprineli da organizacija uspešno radi.
Skupština je završena druženjem svih učesnika skupštine.
S.Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa