8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Zahtevi do 5. Novembra
Podrška poljoprivrednim proizvođačima za otkup tovnih junadi

Zahtevi do 5. Novembra

Finansijska podrška isplaćuje se podnosiocu zahteva do utroška sredstava obezbeđenih za sprovođenje ove uredbe. Pravo na finansijsku podršku iz ovog programa, za isto grlo, može se ostvariti kroz podršku namenjenu otkupljivaču ili kroz podršku namenjenu poljoprivrednom proizvođaču
Vlada Republike Srbije je u cilju obezbeđivanja dodatne podrške proizvođačima tovne junadi, objavila Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.
Pravo na finansijsku podršku u skladu sa ovim Programom ima:

- POLjOPRIVREDNI PROIZVOĐAČ – pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji je prodao tovnu junad licu koje obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno objektu odobrenom za izvoz živih životinja, u periodu od 05. septembra do 30. oktobra 2020. godine.
Finansijska podrška za poljoprivrednog proizvođača utvrđuje se u iznosu od 20.000 dinara po grlu, minimalne težine od 500 kg, za tovnu junad koja su prodata licu koje obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno objektu odobrenom za izvoz živih životinja. Podsticaj se može ostvariti za najviše:
–100 junadi – registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje nije u sistemu PDV-a;
-200 junadi – registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje je u sistemu PDV-a, i to: poljoprivrednik – fizičko lice i preduzetnik;
-500 junadi – pravno lice koje ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Poljoprivredni proizvođač zahtev za finansijsku podršku po osnovu ovog programa podnose na Obrascu 3 – Zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku podršku – za poljoprivrednog proizvođača.
Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja- Beograd do 5. novmebra 2020. godine.

Uz zahtev se prilaže:
1) račun/faktura ili otkupni blok (list) o prodaji/otkupu, koji potpisuju otkupljivač (kupac) i poljoprivredni proizvođač (prodavac), koji sadrži broj grla, težinu i identifikacione brojeve grla, kao i otpremnicu sa datumom kada su grla otpremljena od prodavca,

2) kopija uverenja o zdravstvenom stanju životinja,

3) specifikacija za tovna grla, popunjena na Obrascu 2 – Specifikacija grla za tovnu junad overena od strane lica koje obavlja delatnost u objektu za klanje životinja i nadležnog veterinarskog inspektora ako su grla prodata licu koje obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno od strane nadležnog veterinarskog inspektora ako su grla izvezena.
Finansijska podrška isplaćuje se podnosiocu zahteva do utroška sredstava obezbeđenih za sprovođenje ove uredbe.

Pravo na finansijsku podršku iz ovog programa, za isto grlo, može se ostvariti kroz podršku namenjenu otkupljivaču ili kroz podršku namenjenu poljoprivrednom proizvođaču.
Za ista grla poljoprivredni proizvođači ostvaruju i podsticaj za tov junadi, za koji se zahtevi podnose svake godine, i to u periodu od 1. februara 2021. godine do 31. jula 2021. godine.
Savetodavac za agroekonomiju Mirjana Milošević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa