29. oktobar 2020.29. okt 2020.
Humanost i empatija na delu
OBELEŽEN MESEC SOLIDARNOSTI

Humanost i empatija na delu

U Mesecu solidarnosti ova opštinska organizacija podelila je 173 paketa. Do najsiromašnijih stiglo je preko 5,5 tona robe
Svake godine Crveni krst Koceljeva se aktivno uključi u obeležavanje Meseca solidarnosti u periodu od polovine septembra do polovine oktobra. Tako je bilo i ove godine.
U Mesecu solidarnosti ova opštinska organizacija podelila je 173 paketa. Do najsiromašnijih stiglo je preko 5,5 tona robe.
–U paketima su spakovani hrana, sredstva za higijenu i brašno. Dakle, obuhvatili smo 173 porodice, odnosno oko 440 članova porodica u kojima živi oko 120 dece - rekao je sekretar Milan Glumac.

ZIMNICA IZ RADIONICE CRVENOG KRSTA
Osim toga, Crveni krst Koceljeva obeležio je i Svetski dan hrane. To je učinjeno po drugi put u okviru radionice za pripremu zimnice. Produkti nastali tim povodom namenjeni su samohranim staračkim domaćinstvima.
–Mi smo prošle godine prvi put organizovali ovu radionicu. Zamišljena je tako da se na neki način uključimo i mi u Festival zimnice, našu manifestaciju, koja se svake godine održava u Koceljevi krajem septembra. U okviru radionice učesnici javnih radova u našoj organizaciji pripremaju prerađevine od voća i povrća. Prošle godine smo uspeli da pripremimo i distribuiramo preko 200 tegli. Ove godine je to nešto manje. Ali, ipak smo to obeležili i želimo da zadržimo jedna kontinuitet u ovoj aktivnosti- poručio je sekretar ove humanitarne organizacije koja 17.oktobra obeležila i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

ODEĆA I OBUĆA ZA NAJMLAĐE
U prostorijama Crvenog krsta, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, vršena je raspodela obuće i odeće za decu do deset godina starosti iz socijalno ugroženih porodica.
–Na ovaj način obuhvaćeno je deset porodica sa 30 dece. Donatori pomoći koju smo dodelili najsiromašnijim porodicama sa decom mlađom od deset godina su organizacija “Solidarnost za Kosovo” koju vodi Arno Gujon i Dragan Jeftić iz Šapca, vlasnik štamparije. Tom prilikom podelili smo i liflet koji je štampao Crveni krst Srbije a koji se odnosi na koronavirus, osnovne podatke o njemu i savete kako se zaštiti- istakao je Glumac.
On je podsetio da ova organizacija raspolaže i određenim količinama garderobe u svom magacinu polovnih stvari, namenjenih najsiromašnijim žiteljima ove opštine, te da svi oni koji imaju višak u svojim garderoberima i cipelarnicima mogu biti darodavci ali pod određenim uslovima.
–Naime, mi od početka epidemije u našoj zemlji, po preporuci Crvenog krsta Srbije, nismo prikupljali garderobu sve do početka Meseca solidarnosti kada nam je signalizirano da to možemo činiti, s tim da donatori odeće i obuće moraju imati potvrdu da je garderoba prošla proces hemijskog čišćenja ili da to mi na neki način uradimo. Ovakav postupak, tj. obavezna potvrda o odrađenom hemijskom tretmanu važi samo u ovom periodu trajanja epidemije. Mada je i u vremenu pre toga bilo moguće donirati samo onu garderobu koja je oprana i uredno složena. Mi se toga pridržavamo i tako smo se organizovali da svi oni koji žele da poklone svoje polovne stvari mogu to učiniti samo uz prethodno obavljeno hemijsko čišćenje komada odeće- napomenuo je sekretar i dodao da je Crveni krst napustio dosadašnji način rada Magacina polovnih stvari kada je korisnicima bilo omogućeno da lično biraju stvari koje im odgovaraju.
–Sada to više nije moguće iz razloga da bismo kontakt sveli na najmanju moguću meru i izbegli potencijalno zaražavanje koronavirusom na taj način. Organizovali smo se tako da u kontaktu sa korisnicima saznajemo kakve su im potrebe i onda mi, u okviru organizacije, vršimo selekciju stvari i distribuiramo ono što je ugroženima neophodno- objasnio je Glumac.
V.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa