29. oktobar 2020.29. okt 2020.
Ako si nevidljiv- ne postojiš!
Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga

Ako si nevidljiv- ne postojiš!

Ovako stoje stvari, kampanja. Nevidljivost osoba sa invaliditetom na društvenim mrežama, nedostatak adekvatnih informacija i dezinformacije. Medijski šum tokom pandemije i uticaj na psihofizičko zdravlje. Zakonska regulativa bez adekvatne primene
Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga u okviru obeležavanja globalne nedelje medijske i informacijske pismenosti, kroz projekat “Ako si nevidljiv- ne postojiš!” u okviru kampanje „Ovako stoje stvari“, želi da skrene pažnju na nevidljivost osoba sa invaliditetom na društvenim mrežama, kao i na nedostatak informacija i uticaj dezinformacija.
-Svaka proverena informacija, vest koja se pojavi u medijima je od velikog značaja za sve građane, ali i osobe sa invaliditetom. Tokom pandemije susreli smo se sa brojnim dezinformacijama i medijskim šumom, što je negativno uticalo na mnoge, te smo odlučili da organizujemo okrugli sto na tu temu - rekao je Slaviša Savić, sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

Fokus kampanje #OvakoStojeStvari je drugačiji, jasniji pogled na medijsku informisanost i bolje razumevanje vesti, dešavanja lokalnom i globalnom nivou. Pružanje podrške idejama i aktivnostima civilnog sektora jedan je od primarnih ciljeva


Ljupka Mihajlovska predsednica Sveza za pristupačnost Srbije i nekadašnja narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije navodi da je zakonski okvir relativno dobar, ali da uvek postoji mogućnost za poboljšanje.
-Ono gde nam treba veština je primena zakona, praćenje i sankcije za one koji ne poštuju regulativu. Tokom svog mandata u Skupštini RS pokušavala sam da ukažem na različite probleme prilikom donošenja svih zakona, a tiču se segmenata koji se odnose na osobe sa invaliditetom. Čak sam i predlagala jedan zakon koji je predviđao da se u svakom sazivu parlamenta u prvih deset nađe kandidat, ili kandidatkinja sa invaliditetom. Ovo bi bilo od velikog značaja, jer oni nisu u toj materiji, ili nemaju invaliditet, ne mogu uvek da prepoznaju problem. Nažalost, u ovom sazivu nemamo predstavnika, jer je sasvim drugačije kada se odlučuje na nacionalnom nivou - dodaje Mihajlovska.

Rijaliti u invalidskim kolicima
U okviru projekta u Muzeju šabačkih Jevreja organizovana je panel diskusija, kao i projekcija dokumentarnog filma “Rijaliti u invalidskim kolicima” glumice Sandre Silađev i rediteljke Marte Fišer koji ukazuje na probleme pristupačnosti u gradskoj sredini sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.
-Osnovna ideja za film bila je da uvidimo kako je biti u „tuđoj koži“ i da osvestimo neke stvari, lično, a i da utičemo na druge kako bi videli koliko je teško snaći se u gradu koji nimalo nije sređen i prilagođen osobama sa invaliditetom - ističe rediteljka Marta Fiš.


Fokus kampanje #OvakoStojeStvari je drugačiji, jasniji pogled na medijsku informisanost i bolje razumevanje vesti, dešavanja lokalnom i globalnom nivou. Pružanje podrške idejama i aktivnostima civilnog sektora jedan je od primarnih ciljeva.
-Ovaj projekat je nastao u okviru inicijative grada da se ojača civilni sektor kako bi samostalno konkurisali za projekte i dobili sredstva koja ne moraju nužno da dolaze od Grada kako bi realizvali svoje ideje. Ovaj projekat je finansiran od strane inicijative „Ovako stoje stvari“ i veoma sam srećna što se Šabac nalazi u grupi od četiri grada koja su podržana sredstvima za medijsku pismenosti, a pre svega za vidljivost društvenim grupama koje su najčešće marginalizovane - navela je Marija Ratković, aktivistkinja i direktorka Centra za biopolitičku edukaciju.

M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa