29. oktobar 2020.29. okt 2020.
Zato što sam baš pametan
Vasilijeva mašta i talenat

Zato što sam baš pametan

“Pametan čovek ne samo da ne govori gluposti nego ih i ne sluša.” -Blez Paskal
Vasilije ima pet godina i jedan zlata vredan talenat. Ovaj mališan govori engleski jezik. Sigurno se pitate šta je tu neobično, ili posebno? Posebnost se krije u tome što je samouk. Još uvek ne zna da čita i piše, ali bez poteškoća će voditi sa vama razgovor na engleskom kao da mu je maternji. Majka malog Vasilija kaže da ona i suprug nisu obdareni ovim talentom i da im britanski nije jača strana.

-Primetili smo da Vasa priča na engleskom, ali nismo to uvideli kao nešto neobično, ili drugačije u odnosu na drugu decu. Kako je vreme odmicalo tako su nam ljudi sugerisali da to nisu samo nasumične reči, već da vlada jezikom - pojašnjava mama Ivana i razlog za Vasilijevo poznavanje engleskog vidi u crtaćima. Svesna da to možda nije najbolji model za učenje.

Ono što želimo da podelimo je odgovor na pitanje “Kako tako dobro znaš engleski?”. Usledio je (ne)očekivan odgovor, „Zato što sam mnogo pametan.” Možda zvuči pretenciozno, ali snaga uma uz samopouzdanje čuda stvara


-Sigurno da nije dobro da dete previše gleda crtane filmove, ili igra igrice, gleda u monitor ekrana. Trudimo se da mu to ne bude primarni izvor saznanja i igre. Vasa je veoma radoznalo dete i često nas iznenadi pitanjima. Pre nekoliko dana saopštio je da želi odelo za astronaute, jer u svemir nije moguće otići bez takve opreme - govori Ivana uz osmeh i sa dozom čuđenja o željama petogodišnjeg sina.
-Njegova mašta je neverovatna. Ideje i shvatanje sveta, i zbog toga pokušavamo da damo odgovore na sva pitanja.
Trenutno zajedno gledamo naučne emisije. Što se tiče engleskog posetili smo školu stranih jezika i procenili su da Vasa nije za mlađu grupu, a da bi bio sa starijom potrebno je da savlada veštinu čitanja i pisanja. To je naredni korak. Ipak, ima samo pet godina i nije moguće da ga pritiskamo, jer sve vidi kao igru.

Sa Vasilijem smo se ispričali, na engleskom i srpskom, ali detalje bismo sačuvali kao lepu uspomenu oktobarskog popodneva. Ipak, ono što želimo da podelimo je odgovor na pitanje “Kako tako dobro znaš engleski?”. Usledio je (ne)očekivan odgovor, „Zato što sam mnogo pametan.” Možda zvuči pretenciozno, ali snaga uma uz samopouzdanje čuda stvara.

Vasa je veoma radoznalo dete i često nas iznenadi pitanjima. Pre nekoliko dana saopštio je da želi odelo za astronaute, jer u svemir nije moguće otići bez takve opreme


Ipak posebnost nije samo Vasino znanje engleskog, nego čarobni svet mašte. Želja za putovanjem koja osim kosmosa ima koordinatne Meksika, ili neke druge egzotične države sa aktivnim vulkanom što vodi u središte zemlje. Jer naš mali sugrađanin poseduje globus i posebnu kolekciju kamenčića sa putovanja, a dragocenost deteta je u njegovom odnosu prema svetu i prirodi koja ga okružuje. Nadamo se da će zadržati tu pasiju i jednog dana svoje talente iskoristi da univerzum postane bolje mesto za generacije koje dolaze.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa