19. novembar 2020.19. nov 2020.
POLOŽENI VENCI I  OTKRIVENA SPOMEN PLOČA
NA DAN PRIMIRJA U VELIKOM RATU U PORTI CRKVE KOCELjEVAČKE

POLOŽENI VENCI I OTKRIVENA SPOMEN PLOČA

Ne postoje u svim mestima ni spomen obeležja, ni spomenici, tako da npr. jedno od najvećih sela Svileuva nikada nije napravila za ovih sto godina spomenik ratnicima iz tog perioda. Takav slučaj je i u Batalagama i u Zukvama i u Družetiću koji su tada pripadali Kolubarskom regionu- podsetio je predsednik ovog udruženja koje postoji tri godine. “Tamnavski besmrtnici” su najavili da će sredstvima dobijenim od lokalne samouprave pomoći štampanje dve knjige koje govore o temi Velikog rata
Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu na spomenik nastradalima 1912-1919. godine, podignutom u porti crkve koceljevačke, položeno je cveće i održan je parastost u prisustvu nekolicine građana, predstavnika Udruženja potomaka ratnika “Tamnavski besmrtnici” od 1912-1920, Udruženja Kraljevina Srbija i Crvenog krsta Koceljeva kao i volontera iz ove humanitarne organizacije.

Igor Jovičić, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija u Koceljevi i sekretar u izvršnom odboru u Beogradu, podsetio je na činjenicu da su prošle decenije pre nego se neko setio da se pokloni senima stradalnika sa početka 20. veka.
–Prvi smo se posle mnogo vremena setili da odamo poštu poginulim ratnicima iz doba Velikog rata i evo, već pet godina praktikujemo da na ovaj dan, najpre zajedno sa Crvenim krstom a sada i Udruženjem potomaka ratnika, položimo vence na spomenik u crkvenoj porti i prisustvujemo parastosu- rekao je Jovičić i napomenuo da ovo udruženje u Koceljevi broji oko 120 aktivnih članova ali i da je broj onih koji im pomažu u realizaciji aktivnosti daleko veći.



Istoga dana otkrivena je spomen ploča postavljena na crkvenom domu. Na njoj su reči zahvalnosti precima ratnicima uklesali potomci. Tom prilikom predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920 “Tamnavski besmrtnici” Dragan Đermanović istakao je da je rat završen 1918. ali da istorija pamti da su se Šiptari, Arbanasi pobunili nakon rata i da su naši slavni preci još dve godine ratovali za oslobođenje tadašnje države.

–Sto godina je prošlo od 1920. i mi kao udruženje smo odlučili da povodom veka od tada, baš na dan primirja u Velikom ratu, to obeležimo tako što ćemo ostaviti jednu spomenu ploču zahvalnosti. Na njoj je posebno naznačena reč hvala jer da njih nije bilo ne bi bilo ni nas- poručio je Đermanović.

Prema njegovim rečima procenjuje se da je u Velikom ratu bilo od 400-500 stradalnika iz tamnavskog kraja.
–U to vreme od 1914 do 1918 teritorija opštine Koceljeva nije bila ovakva. Reč je o knjizi pesama, priređivača dr Momčila Isića kao i o “Ratnom dnevniku”, autora pukovnika Slobodana Živanovića.

Istorija je potvrdila da smo kao narod skloni zaboravu. Ovakvi događaji su prilike da se setimo svih onih koji su postradali kako bi mi danas uživali slobodu. Zato je važno o tome uvek pripovedati kako bi njihova dela i oni sami bili sačuvani od zaborava.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa