19. novembar 2020.19. nov 2020.
PRVI KORAK U STVARANjU PREDUSLOVA
PROŠIRENjE KOMPLEKSA FABRIKE ZA PROIZVODNjU
PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

PRVI KORAK U STVARANjU PREDUSLOVA

U dokumentu se navodi da je nosilac ovih izmena i dopuna preduzeće za inženjering, konstalting, projektovanje i izgradnju Set d.o.o. Šabac koje je dužno da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, te da će nacrt ovih izmena i dopuna biti izložen na javni uvid
Opštinsko veće je na jednoj od prethodnih sednica usvojila predlog Odluke o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije naselja Koceljeva čiji je cilj stvaranje urbanističkih, arhitektonskih, tehničkih, infrastrukturnih i saobraćajnih preduslova za proširenje kompleksa fabrike pirotehničkih sredstava u Koceljevi.

–Ova odluka je prva faza nečega što tek dolazi. U dokumentu se vidi da treba proširiti obuhvat ovog plana za više od četiri hektara a radi se o terenu ispod sadašnje fabrike “Balkanija”. To su ozbiljni investitori i oni nameravaju da prošire, da grade, ali da bi to i mogli treba da se donesu odluke da se proširi plan generalne regulacije. Kada obrađivač bude uradio plan on će doći i na komisiju za planove. To je stručni organ koji će pogledati predlog a kasnije ga izložiti na javni uvid koji će trajati 30 dana. Svi zainteresovani će moći da dođu i pogledaju šta je i kako predviđeno tim nacrtom. Bitno je istaći da će, kada se na kompleks doda tih četiri hektara, na određenoj udaljenosti u tom delu će biti zabranjena gradnja, ali tu mi realno neke potencijalne gradnje i nemamo jer taj deo vodi prema Borini i Tamnavi. Dobro je da postoji interesovanje investitora da se proširi i to ukazuje na ozbiljne namere i buduće zapošljavanje na teritoriji naše opštine- poručio je Miodrag Tadić, načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj, turizam, opštu upravu i javne službe.

Investitor je u obavezi da lokalnoj samoupravi dostavi pribavljene saglasnosti nadležnih ministarstava. To je potvrdio i Tadić koji je podsetio da zakon to propisuje.

–Preduzeće mora pribaviti određene saglasnosti javnih preduzeća na koje će program uticati. To znači da moraju pribaviti sve saglasnosti nadležnih organa zainteresovanih za ovaj projekat, koji imaju svoje instalacije ili potrebu da u tom kompleksu utiču na neki način. Stručna komisija će dati svoje mišljenje, ići će na javni uvid i tek potom je to gotova priča i ide skupštini na verifikaciju- objasnio je Tadić.

Diskutujući o ovom predlogu odluke predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić ocenio je da lokalna samouprava otvara mogućnost za proširenje kompleksa, a da li će i dokle to stići u realizaciji, te da li će investitor ispuniti sve ono što se zakonom traži i što pravna akta propisuju, ne zavisi od opštine.
–Ovo je osetljiva oblast i podložna je velikom broju kontrola- zaključio je Ilinčić.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa