Info

15. septembar 2011.15. sep 2011.
KAKO ZASNOVATI RADNI ODNOS U ŠKOLI

NAJVIŠE NAUDILA SEBI

Nedavno je u redakciju lista „Glas Podrinja“ stiglo pismo čitaoca, zaposlenog u OŠ „Nata Jeličić“, koji između ostalog navodi da je u ovoj školi marta 2007. godine u radni odnos sa punim fondom časova na mesto profesora srpskog jezika primljena radnica koja je kao dokaz o svom zvanju donela uverenje za koje se kasnije ispostavilo da je falsifikovano. Po navodima iz pisma ta „diplomirana“ profesorka srpskog jezika sa tim nevalidnim dokumentom je radila četiri godine.
U želji da ispitamo istinitost navedene tvrdnje kontaktirali smo direktoricu OŠ „Nata Jeličić“ Zoricu Nedeljković.
- Tačno je da je dotična osoba radila kod nas četiri godine. Radila je u izdvojenom odeljenju u Drenovcu. Sa njom smo sarađivali pre objavljenog konkursa. Tada je kod nas radila kao apsolvent na zameni i pokazala se kao izuzetno dobar pedagog. Prilikom konkursa ispunjavala je sve uslove i na školskom odboru je odlučeno da bude primljena u radni odnos. Donela je na uvid uverenje o završenom fakultetu, overeno u sudu, sa kojim se po zakonu može da zasnuje radni odnos, objašnjava direktorica.
Međutim, to nije bio kraj. Po postojećem zakonu, svaki profesor u roku od dve godine od zasnivanja radnog odnosa mora da podnese zahtev za polaganje za licencu. Sporno uverenje, u čiju legitimnost tada još niko nije sumnjao, poslano je i na adresu resornog Ministarstva. I tamo je prošlo kao verodostojno. U međuvremenu, tadašnja profesorka, podnela je zahtev za odlaganje polaganja, jer je ostala u drugom stanju. Dakle, ništa nije ukazivalo na prevaru.
Problem je nastao, tek, nakon što su iz Ministarstva prosvete zatražili da se upotpuni dokumentacija, dostavljanjem originalne diplome na uvid.
- Pošto nije donosila diplomu, a u strahu da ne istekne vreme za polaganje, pozvali smo Filozofski fakultet u Novom Sadu. Tada smo dobili odgovor da je ona još uvek apsolvent, i da je dobar student i da ima još četiri ispita do kraja. To su nam potvrdili i pismenim putem. Odmah smo reagovali, prekinuli smo radni odnos i obavestili prosvetnu inspekciju i tužilaštvo, kaže Nedeljkovićeva i izražava žaljenje zbog cele situacije, jer je profesorka, iako kako se kasnije pokazalo bez završenog fakulteta, bila odličan pedagog o čemu svedoče brojna priznanja koje su njeni učenici osvojili na različitim takmičenjima.
Istraga je u toku, a o rezultatima ćemo, po okončanju slučaja, naknadno, obavestiti javnost.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa