28. januar 2021.28. jan 2021.
Investicije podrška turizmu
Turistička organizacija Opštine Bogatić

Investicije podrška turizmu

Turistička ponuda opštine Bogatić trenutno se zasniva se na manifestacionom, seoskom turizmu. Važan i poseban deo ponude je i Termalna rivijera. Tri projekta iz domena zdravstvenog, velnes i spa turizma i korišćenje blagodeti prirode u punom kapacitetu
Nedavna poseta ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić Opštini Bogatić bila je i odlična prilika da lokalna samouprava prezentuje najvažnije projekte iz oblasti turizma na svojoj teritoriji. Direktor Turističke organizacije Opštine Bogatić Darko Mašić sumirajući posetu Ministarke, ocenio je da su razgovori bili izuzetno uspešni i da veruje kako će saradnja sa Ministarstvom biti na visokom nivou. Podrška je izuzetno važna za žitelje Mačve, ali i putnike namernike na ovom području.

Razvojna šansa za Mačvu
Najveća razvojna šansa, prema rečima direktora TOOB-a je velnes turizam i zainteresovanost investitora da ulože u ozbiljne projekte koji u svojoj osnovi imaju blagodeti termalnih izvora. Aktuelni fokus su tri značajna projekta, trenutno u različitim fazama na putu od ideje do realizacije.

-Predstavili smo im tri projekta koja se tiču zdravstvenog, velnes i spa turizma. Prvi projekat nosi radni naziv „Rojal Mačva“, drugi je vezan za poznatu bušotinu BB 2, kompaniju Infofin i treći za novog investitora Thermen park d.o.o Dublje - kaže Mašić.

Veliki geotermalni potencijal, zasnovan je na minimum 150 megavata čiste, obnovljive ekološke energije


Rekreativni biciklizam kao jedan od najzdravijih vidova rekreacije inspirisao je formiranje biciklističkih ruta širom sveta koje privlače ljubitelje dvotočkaša da kroz omiljenu aktivnost upoznaju različite države. U skladu sa trendom i Bogatić je mapirao nekoliko ruta.

-Turistička organizacija je formirala nekoliko biciklističkih ruta koje su namenjene rekreativcima, ciklo turistima i gostima. Posebno bih istakao Savsku biciklističku turu na potezu Beograd - Šabac - severna strana Mačve, preko Salaša Noćajskog, Zasavice 1, Zasavice 2, Ravnja, Crne Bare, do Pavlovića ćuprije. Evropski koridor, gde treba da se povežemo sa gradovima Šapcem, Loznicom, Sremskom Mitrovicom, a uskoro će zaživeti android aplikacija koja se upravo odnosi na biciklističke ture.

Kulturno nasleđe
Bogata istorija i tradicija ovog kraja prezentovana je kroz različite manifestacije koje privlače pažnju mnogih van granica lokalne samouprave, ali to nije jedini razlog posete za ljubitelje putovanja.

-Turistička ponuda opštine Bogatić trenutno se zasniva se na manifestacionom, seoskom turizmu. Naravno, deo ponude je i Termalna rivijera, a među manifestacijama se izdvajaju: Hajdučke večeri, konjičke trke, posebno Božićne, obeležavanje godišnjice Boja na Dublju. Investitori koji žele da ulažu u infrastrukturu su nam vetar u leđa, kako bismo unapredili ponudu Opštine i tako posetioce motivisali da duže borave kod nas. Mogućnosti svakako postoje, nešto je već urađeno, poput crkve - brvnare, dok u Sovljaku postoji mogućnost unapređenja sadržaja, kroz uključivanje Bazara starih zanata, izgradnje letnje pozornice što bi omogućilo dolazak učeničkih ekskurzija, gde bi običaje i segmente tradicije prezentovali na edukativan način.

darko Mašić, direktor TOB


Ministarstvo je raspisalo konkurse i spremno je, sudeći prema izveštajima sa radnog sastanaka, da podrži ideje Opštine.

-Ono što želimo da istaknemo i na čemu radimo je velnes turizam baziran na termalnim vodama. Apliciraćemo za projekte kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. U planu je uređenje Etno parka Sovljak, što je samo jedna od ideja, a postoje i druge koje će vremenom biti realizovane. Uvereni smo da ćemo imati podršku od Ministarstva.

Naravno, svaki turistički progres moraju pratiti odgovarajući smeštajni kapaciteti, a upravo godina u kojoj su mnogi planovi, usled epidemije menjani, pokazala je da Bogatić ima šta da ponudi.

-Trenutno ima 32 kategorisana ležaja na području opštine Bogatić i planirana je kategorizacija dodatnih tokom ove godine. Usled poznate epidemiološke situacije napravljen je značajan iskorak, jer su ljudi bili više upućeni na destinacije u svojoj državi i prepoznali su nas kao jednu od lokacija gde mogu provesti odmor.

Kvalitet vode koja nakon eksploatacije može da se flašira, jer se u pojedinim bušotinama može pronaći voda stara i do 30.000 godina, sterilna „prokuvana“ voda čija je temperatura pri izlasku iz tla 78 stepeni Celzijusa


Crvena tačka regiona
Teritorija Opštine smeštena je na bogatstvu termalnih izvora, te je je označena kao crvena tačka regiona. Buštoina BB2, dubine 618 metara i protokom vode temperature 78 stepeni Celzijusa od 60 litara u sekundi, najbolji je pokazatelj snage prirodne, obnovljive energije.

-Imamo veliki geotermalni potencijal, zasnovan je na minimum 150 megavata čiste, obnovljive ekološke energije. U pitanju je kvalitet vode koja nakon eksploatacije može da se flašira, jer se u pojedinim bušotinama može pronaći voda stara i do 30.000 godina, sterilna „prokuvana“ voda čija je temperatura pri izlasku iz tla 78 stepeni Celzijusa, u nekim delovima i blago mineralizovana. Ta voda sadrži sumpor, izuzetno lekovit hemijski element. U razgovoru sa Ministarkom Matić insistirao sam na značaju projekata, a jedan od njih je Termalna rivijera, a drugi tek treba da budu potpuno realizovani, jer su trenutno u različitim fazama - kaže direkor TOOB-a i pojašnjava radove aktivnih investitora.

-Projekat vezan za bušotinu BB2 obuhvata površinu od 9,4 hektara i nalazi se u početnoj fazi. Potpisan je sporazum između Opštine i kompanije „Monarh DOO“ Beograd. Firma je usmerena na stakleničku proizvodnju i uzgoj povrća u zaštićenom prostoru kroz najmoderniji oblik „hidroponskog uzgoja“.. U planu im je da izgrade hotel kapaciteta do 50 soba, sa konferencijskim salama, odgovarajućim sadržajima, kao i Institut za povrtarstvo, akvapark. Drugi projekat radnog naziva „Rojal Mačva“ uključuje „Infofin“, hotelijersko preduzeće iz Loznice koje upravlja hotelima u centru Banje Koviljače, Malom Zvorniku i Gučevu. Na površini nešto manjoj od devet hektara planira izgradnju hotela sa četiri zvezdice, sa otvorenim i zatvorenim bazenom, kapaciteta od 150 ležajeva. Vrednost investicije je sedam i po miliona evra. Odvojili smo zemljište u skladu sa zakonskom regulativom, izrađen je urbanistički plan za pomenute parcele. Nedostaje nam jedna bušotina. Predstoji nam da
Geološko rudarski fakultet izvrši geofizička istraživanja, izradi elaborat, a potom konsultacije sa Ministarstvom rudarstva i energetike o daljim istraživanjima bušotine. To su procesi koji zahtevaju vreme, ali svakako da beležimo napredak na tom polju. Treći projekat realizuje Thermen park d.o.o Dublje, a obuhvata revitalizaciju Banje Mačvansko vrelo u Dublju. Planira saradnju sa lokalnim stanovništvom na stakleničko plasteničkoj proizvodnji, što je svakako značajno za sve. Ovde se takođe planira hotelski smeštaj sa 60 kreveta i bungalovi (apartmani), velikim bazenom, dečjim bazenom, bazenima sa toboganima i drugim sadržajima. Ukupna površina na kojoj će se razvijati ovaj turistički kompleks je više od tri hektara. U okviru projekta planirana je izgradnja gerontološkog centra za 80 korisnika. Radovi su već u toku, podneti su zahtevi za novu bušotinu nadležnom ministarstvu i kako smo obavešteni od direktora firme, očekuju dozvolu tokom februara ili marta kada će započeti proces, a ujedno će na proleće startovati radovi na infrastrukturnim projektima- zaključio je Mašić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa