29. april 2021.29. apr 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

LjUBOVIJA POSTAJE „SMART CITY“

U korak sa savremenim tehnologijama

Sa prvim lepim danima i početkom građevinske sezone, počeli su za ovu godinu najavljeni obimni radovi. U petak, 23. aprila počeli su radovi na realizaciji projekta „Smart city“, odnosno uvođenje pametnog sistema rasvete, upravljanje otpadom i parkiranjem i postavljanje video nadzora na javnim površinama.

počeli radovi na realizaciji projekta „Smart city“, odnosno uvođenje pametnog sistema rasvete, upravljanje otpadom i parkiranjem i postavljanje video nadzora na javnim površinama


U toku je zamena starih sijalica na prilaznim putevima ka Ljuboviji, pa je nova rasveta postavljena na putnom pravcu prema Valjevu, do Donje Ljuboviđe, u Kašicama i Grabovici kao i Staroj Ljuboviji. Narednih dana i posle predstojećih praznika, područje na kom se postavlja nova ulična rasveta biće prošireno, tako da će LED ulična svetla dobiti i meštani “Garavog sokaka”, a radiće se i prema Vrhpolju, Lonjinu i Stari put.

Kroz novu tehnologiju biće moguće nadgledati i status kontejnera za smeće. Senzor je dizajniran da detektuje pun/prazan kontejner, rizik od plamena, nagnut (pada) i sl. Sa bežičnim modulom, prenosi status putem mreže na mrežu servera i servera aplikacija.

Ljubovija.info


Projektom „Smart city“ planirana je ugradnja senzora za parking mesta. Detektor parkiranja je senzor koji kombinuje ultrazvučnu i magnetnu tehnologiju. Sa redundantnom tehnologijom senzora postiže se preciznost od 99%. Preko ugrađenog LoRaVAN bežičnog modula, senzor zauzetosti parking mesta koji pomaže korisniku da automatski nadgleda status putem mrežnog servera, gateway i aplikacije.
Ovim projektom predviđeno je i postavljanje nadzornih kamera na dečjim igralištima, tako da će video nadzor biti postavljen na igralištu pored stadiona FK „Drina“ kao i na mestu nekadašnje osnovne škole. Cilj je da se podigne bezbednost dece ali i da se zaštiti javna imovina od vandalskog ponašanja pojedinaca.

Ako je suditi po najavama, biće ovo godina u kojoj se najviše radilo i gradilo. U ovoj sedmici očekujemo da počnu radovi na izgradnji bazena, predstavljanje idejnog rešenja za izgradnju tunela kroz Proslop, a u četvrtak je otvaranje ponuda za sanaciju rečnog korita reke Ljuboviđe.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa