20. maj 2021.20. maj 2021.
U ritmu dobrih komedija
Premijera „Probudi se Kato“ u Šabačkom pozorištu

U ritmu dobrih komedija

U čemu je “ tajna preživljavanja “ muškaraca-zavodnika koji su se našli u nevolji sa tendencijom da se sve pretvori u “opasnu“ igru koja vodi katastrofalnom ishodu ? Ploveći kroz uzburkano more brojnih komičnih i neverovatnih situacija, namera nam je bila da se gledalac prepozna u što većem broju životnih okolnosti i da zajedno sa akterima pronađe “svetlo na kraju tunela “. (V. Lazić)
Šta radi divni, verni, posvećeni suprug kada autoritarna žena i tašta napuste idilično porodično gnezdo na nekoliko dana? Logično, potrebna je relaksacija i na druženje pozove (ne)prijatelje i egzotičnu damu. U najavi izvanredno veče odvija se po planu, sve sluti na odličan provod dok ne krene akcija.
U maniru najboljih komedija-vodvilja, “Probudi se, Kato” Milana Grgića, u režiji Vladimira Lazića donosi niz dešavanja u kojima glavni protagonisti sa manje, ili više sreće snalaze, te pokušavaju da pronađu izlaz iz nevolja iz kojih je spas, gotovo, nemoguća misija.
Reditelj i šabačko pozorište, kako je sam rekao, vole se još od prethodnog veka. Zajedno su realizovali pet predstava, potpuno različitih međusobno i sada je došao red na vodvilj, baš u vreme kada su okolnosti specifične.



L i c a:
Aneta Tomašević (Anđelija, brižna majka)
Sonja Milojević (Ružica, požrtvovana supruga)
Vladimir Milojević (Nikola, najbolji muž na svetu)
Slobodan Petranović (Igor, najbliži porodični prijatelj)
Strahinja Barović (Tomica, bliski prijatelj)
Miloš Vojnović (Bagi, opasni spasilac)
Kristina Pajkić (Katarina, starleta u usponu)
Siniša Maksimović (Lepomir, nežni drug iz detinjstva)




- Proces stvaranja mogu da uporedim sa safarijem. Rad na vodvilju je poseban. Postoji pet faza, i ako ne ispoštujete određene stavke nećete dobiti dobar vodvilj. Svi živimo u nekim vanrednim okolnostima. Kada sam ušao u salu osećao sam se kao neki Ali baba i 40 razbojnika, svi sa maskama. Sjajno je što je publici pružena prilika i što se ona identifikovala sa nizom dramskih/životnih situacija. Projektujući sebe mogli su da promisle šta bi oni uradili ukoliko bi se našli u sličnoj situaciji. Predstava je izvedena u izuzetnom ritmu, znam da me glumci proklinju u svlačionici, ali eto, to je život - naglasio je reditelj Vladimir Lazić.
Interakcije sa publikom je suština umetnosti i svaka premijera je uspeh, značajan poduhvat u vremenu pandemije.
-Veoma se radujemo novim predstavama i što smo uspeli da u izmenjenim okolnostima realizujemo i drugu premijeru. Za desetak dana očekuje nas i treća. Iako nije pun kapacitet sale, publika dolazi. Karte se dobro prodaju i vidimo da su se svi uželeli pozorišta. Zadovoljstvo je videti publiku koja nasmejana napušta teatar nakon odgledane predstave - istakao je v.d. direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić i pozvao sve poštovaoce dramske umetnosti da se prepuste čarima komedije „Probudi se, Kato“.

Režija/adaptacija/izbor muzike:
Vladimir Lazić
Scenografija:
Nikola Nikolić
Kostimografija:
Selena Mladenović



Izazovan žanr
Za glumačku izvedbu vodvilj je posebno izazovan žanr koji u strukturi zahteva mnogo umetničke, ali i fizičke energije.
-Posle dugo vremena na ovoj bini izveden je istinski vodvilj. U meri u kojoj je vodvilj privlačan za publiku, toliko je težak za glumca, mislim da je to najteži oblik izvedbe. Kupate se u znoju, pun ritam od početka do kraja, ali je posle poklona veliko zadovoljstvo i kod nas. Publika i mi smo se međusobno uželeli, pomalo je tužno kada na premijeri vidite prazna mesta, najpre se zapitamo šta se dogodilo, a onda se vratimo u realnost i shvatimo da su na snazi još mere borbe sa kovidom. Sanjamo, želimo i nadamo se da će uskoro biti baš puno gledalište - rekao je Slobodan Petranović Šarac, jedna od protagonista predstave.
-Vodvilj je žanr koji glumci ili vole, ili ne. Kada je reč o publici oni vole da gledaju. Smatram da smo „uradili dobar posao“ i da će predstava biti gledana. Jedina žal je to što sala neće biti u potpunosti popunjena zbog epidemioloških mera, a potrebno je da bude što više publike - rekao je Vladimir Milojević koji tumači lik najboljeg muža na svetu, Nikole.
-Šabačko pozorište je igralo predstavu „Probudi se, Kato“, pre više od tri decenije, te su i sada pripreme tekle odlično i bilo je zanimljivo raditi. Predstava je dokaz da jedno veliko pozorište kao što je naše može da neguje različite žanrove, od drame do bulevarske komedije - istakla je Aneta Tomašević koja igra brižnu majku Anđelije.
-Premijera je uvek poseban vid stresa, potrebna su sigurno još dva ili tri igranja da bi bili još bolji, ali važno je da nas je publika dobro prihvatila i na prvom izvođenju. Potrebno je ljudima smeha u ovo vreme i nadam se da smo im pružili takav vid razonode - približila je Sonja Milojević koja tumači rolu supruge Ružice.
Prva repriza je zakazana za večeras u 19 časova.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa