27. maj 2021.27. maj 2021.
OBRAZOVANjEM DO USPEHA
TRADICIJA DUŽA OD POLA VEKA

OBRAZOVANjEM DO USPEHA

Studijski program Zdravstvena nega na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije Akademije strukovnih studija Šabac reakreditovan na period od 7 godina
Nekada Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola strukovnih studija, danas je poznata kao Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije Akademije strukovnih studija Šabac, koja je formirana 2019. godine odlukom Vlade Republike Srbije spajanjem šabačkih državnih visokih škola. Sa tradicijom dužom od pola veka, ova visokoobrazovna institucija iz godine u godinu privlači veliki broj studenata, koji žele da steknu obrazovanje u jednom od tri naučna polja: medicinskom, tehničko - tehnološkom i društveno - humanističkom. U okviru Odseka za medicinske i poslovno - tehnološke studije, studentima se pruža mogućnost studiranja na jednom od osam akreditovanih studijskih programa: Informacione tehnologije, Zdravstvena nega, Farmacija, Gastronomija, Ekonomija, Prehrambena tehnologija, Inženjerski menadžment i Zaštita životne sredine.

Prema ovogodišnjem konkursu za upis studenata u prvu godinu osnovnih strukovnih studija na Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije biće upisano ukupno 330 studenata. Kao i do sada Odsek je spreman da podrži profesionalni razvoj svakog studenta koji želi da stekne znanje i veštine neophodne za obavljanje poslova iz odabranih oblasti, stoga i ove školske godine opravdano očekujemo da budemo prvi izbor maturanata.


Učenje i unapređivanje znanja jeste jedna od suštinskih poruka koju nastavni kadar Odseka za medicinske i poslovno - tehnološke studije prenosi svojim studentima. Sa namerom edukacije studenata, u skladu sa najaktuelnijim trendovima visokoobrazovnog procesa u predmetnom sektoru, nastavno osoblje se permamentno usavršava u ralzičitim segmentima naučnog i stručnog rada. Tome svedoči i veliki broj mladih doktora nauka koji svojom posvećenošću stimulativno utiče na studente, kao i na poboljšanje nastavnih aktivnosti. Interaktivnost nastave, profesionalni rad saradnika i nastavnika, korektan odnos prema studentima, podsticanje studenstke kreativnosti i samostalnosti u radu, predstavljaju osnovne postulate odvijanja nastavnog procesa na Odseku za medicinske i poslovno - tehnološke studije. Naša misija jeste da uz kvalitetno obrazovanje osluškujemo potrebe studenata i zajedničkim trudom postignemo željene rezultate.

O kvalitetu ustanove i studijskih programa najrelevantnije govore akreditacije. Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije je ove godine reakreditovao studijski program Zdravstvena nega. Na 55. elektronskoj sednici Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (KAPK), Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), održanoj 22. aprila tekuće godine, doneta je Odluka o reakreditaciji ovog sudijskog programa. Studijski program Zdravstvena nega reakreditovan je na period od 7 godina, i to za upis 66 studenata. Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije je na taj način potvrdio visok nivo kvaliteta nastavnog procesa, nastavnog osoblja i njihovih kompetencija, podobnost kurikuluma i usaglašenost sa srodnim programima u Evropskoj Uniji. Pored našeg visoko kvalifikovanog nastavnog kadra, izuzetno važnu ulogu u realizaciji nastavnog procesa na studijskom programu Zdravstvena nega ima i saradnja sa institucijama kao što su opšte bolnice u Šapcu, Loznici, Valjevu, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, domovi zdravlja u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Vladimircima i drugim specijalističkim ordinacijama i institucijama sa kojima Odsek ima dugogodišnju saradnju.



Studijski program Zdravstvena nega pruža teorijska i praktična znanja i veštine, koja osposobljavaju buduće strukovne medicinske sestre za samostalne, međuzavisne i zavisne intervencije na svim nivoima zdravstvene zaštite. Studenti nakon okončanih studija stručno su osposobljeni za rad u ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstene zaštite u zemlji i inostranstvu. Uspeh u obrazovanju strukovnih medicinskih sestara od 2014. godine, kada je ovaj studijski program prvi put akreditovan, podstiče na korak dalje. Trenutno se aktivno radi na pripremi dokumentacije za akreditaciju master strukovnih studija Zdravstvene nege, što će obrazovanje svršenih studenata podići na viši nivo.

Pored studijskog programa Zdravstvena nega na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije postoji još sedam akreditovanih studijskih programa. Medicinskom naučnom polju pripada i studijski program Farmacija. Strukovni farmaceuti, tokom trogodišnjeg školovanja, stiču neophodna teorijska i bogata praktična znanja i veštine za obavljanje svoje profesije. Osposobljeni su da efikasno, brzo i pouzdano prihvate odgovornost za povereni posao, da izvršavaju složene zadatke u praksi, da samostalno ili radom u timu sa drugim zdravstvenim radnicima daju svoj puni doprinos prilikom pružanja zdravstvenih usluga.

Studijski programi Informacione tehnologije, Zaštita životne sredine, Inženjerski menadžment i Prehrambena tehnologija pripadaju polju tehničko-tehnoloških nauka.
Studijski program Informacione tehnologije omogućava studentima da se uspešno bave softverskim inženjerstvom, računarskim mrežama, veb dizajnom, elektronskim poslovanjem, multimedijama, informacionim sistemima u proizvodnji, finansijama, zdravstvu, obrazovanju. Strukovni inženjeri elektrotehnike i računarstva sposobni su da prate najnovija dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija i da usavršavanjem znanja zadrže konkurentski položaj prateći ubrzan tehnološki razvoja kakav je karakterističan za ovu oblast.



Osnovi cilj studijskog programa Zaštita životne sredine je obrazovanje studenata kroz sticanje teorijskih i praktičnih znanja za samostalno obavaljanje poslova u oblasti zaštite životne sredine, u skladu sa konceptom održivog razvoja i pravom sadašnjih i budućih generacija na zdravu živtnu sredinu. Strukovni inženjeri zaštite životne sredine mogu se zaposliti u savakoj privrednoj organizaciji koja se bavi bilo kojom vrstom proizvodnje, institucijama koje se bave monitoringom i kontrolom kvaliteta vode, vazduha i zemljišta, javnim komunalnim prduzećima, vodovodima, postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, reciklažnim centrima i tome slično.

Koncept studijskog programa Inženjerski menadžment zasniva se na pružanju bazičnog fonda znanja iz oblasti Inženjerstva i menadžmenta. Kroz trogodišnje studije, proučavaju se osnovni menadžment procesi, sa ciljem obezbeđivanja stručnih kompetencija studenta, kako bi svoje veštine mogli da ponude velikom broju kako oraganiczacionih, tako i uslužnih preduzeća. Studentima se prezentuju najnovija naučna i stručna znanja iz oblasti Inženjerstva i menadžmenta, što potvrđuje i usklađenost programa studija sa programima inostranih fakulteta. Nakon završetka studija na ovom studijskom programu, studenti stiču sve intelektualne i praktične veštine neophodne za građenje uspešne karijere.

Studijski program Prehrambena tehnologija obrazuje studente za samostalno obavljanje poslova u oblasti prerade hrane, upravljanja tehnološkim procesima i kvalitetom prehrambenih proizvoda. Strukovni inženjeri prehrambene tehnologije dobro poznaju osnovne principe racionalne ishrane, primenjuju brojne tehnološke procese za proizvodnju, preradu i konzervisanje hrane i učestvju u razvoju i proizvodnji novih prehrambenih proizvoda. Prehrambeni tehnolozi najčešće se zapošljavaju u indusriji za preradu žitarica, mleka, mesa, voća, povrća, šećera, konditorskih proizvoda, pića i osvežavajućih napitaka. Osim rešavanja problema vezanih za tehnologije proizvodnje hrane, strukovni inženjeri prehrambene tehnologije su kompetentni da edukuju male prerađivače u porodičnim gazdinstvima kako bi i njihova proizvodnja bila u skladu sa važećim standardima kvaliteta.

U okviru društveno-humanističkog naučnog polja Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije obrazuje studente na studijskim programima Gastronomija i Ekonomija. U poslednjih nekoliko godina ugostiteljstvo u Republici Srbiji beleži rapidan rast, čemu svakako doprinosi gastronomija, kao neizostavni deo lokalne kulture i tradicije. Ovaj studijski program obrazuje menadžere koji su kompetentni u primeni savremenih tehnologija procesa rada iz oblasti gasronomije. Pored uže stručnih nastavnih disciplina, posebna pažnja se posvećuje sardnji sa privredom, koja se manifestuje kroz obezbeđivanje praktičnih vežbi i ferijalne prakse za studente u renomiranim ugostiteljskim objektima koji posluju na teritoriji naše zamlje. Na ovaj način, studentima su na raspolaganju ne samo teorijsko već i praktično znanje neophodno u svim segmentima ugostiteljskog poslovanja. Završetkom ovog studijskog programa, strukovni menadžeri gastronomije će doprineti celokupnom razvoju gastronomske ponude, kao i njenoj konkurentnosti, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Studijski program Ekonomija osposobljava buduće strukovne ekonomiste za rad u uslovima konkurentnog poslovnog okruženja, kako u privatnim, tako i u preduzećima u državnom vlasništvu. Za praktičnu nastavu i studentsku praksu, obezbeđene su nastavne baze u privrednim subjektima u Šapcu i okolini. Nastava se izvodi različitim savremenim metodama, čiji izbor zavisi od prirode predmeta.
Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije Akademije strukovnih studija šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa