27. maj 2021.27. maj 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

POMOĆNIK MINISTRA U GRUŠIĆU

Obećana pomoć proizvođačima

Cena jagode na otvorenom prvo je bila 170 dinara za kilogram, sada je posle ovih kiša i 130. Budžetom grada predvideli smo značajna sredstva za pomoć poljoprivredi i smatramo je jednom od bazičnih faktora ukupnog razvoja
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sa saradnicima, prošlog utorka su obišli poljoprivredno gazdinstvo Branislava Lazarevića u Grušiću. Ovom prilikom gosti su razgledali posed domaćina od 1,2 hektara na kojem gaji jagode.

- Poseta ovom gazdinstvu je u okviru našeg redovnog obilaska i upoznavanja sa sezonskim poslovima koji se sprovode ovih dana u poljoprivredi. Ovo je klasičan voćarski kraj. Berba jagoda je u toku. Raduje me što se radi o imanju mladog poljoprivrednika ( 33 godine ) i želji ovdašnjih ljudi da udruživanjem steknu veću stabilnost u ovoj zahtevnoj proizvodnji. Pored tri postojeće, razmišljaju i o novoj hladnjači, koju bi izgradili uz pomoć Ministarstva i grada Špca. Domaćin ima troje dece. Uočili smo i nastojaćemo da rešimo problem oko dovođenja vode za zalivanje.

Foto: Glas Podrinja


Za naš “Kap projekat” već je u šabačkom kraju prijavljeno 35 zainteresovanih, što govori o velikoj zainteresovanosti proizvođača, a u planu je i rešavanje drugog njihovog velikog problema, a to je komunalna infrastruktura. I za to pripremamo Pravilnik o atarskim putevima, za koji imaju pravo da apliciraju lokalne samouprave. Nadam se da će mo uz pomoć grada i ove probleme uskoro rešiti, istakao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević.
U sličnom tonu govorio je i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

- Ovde gotovo da nema domaćinstva koje ne gaji jagodu. Drago mi je što vidim dosta mladih ljudi. Cena jagode na otvorenom prvo je bila 170 dinara za kilogram, sada je posle ovih kiša i 130. Budžetom grada predvideli smo značajna sredstva za pomoć poljoprivredi i smatramo je jednom od bazičnih faktora ukupnog razvoja. Pomoćićemo kolike su naše mogućnosti, zaključio je Pajić.

Foto: Glas Podrinja


Domaćin, Branislav Lazarević je rekao da na dve njive ima skoro dva hektara tagoda.

- Ova godina je bila dosta teška za proizvodnju jagoda. Samo berače plaćamo 3.000 do 3.500 dinara. Vremenske prilike nisu bile povoljne. Posle kiša cena jagoda na ubranih na otvorenom pala je sa 170 na 130 dinara po kilogramu, naglasio je Lazarević uz zahvalnost na poseti pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gradonačelnika Šapca, sa saradnicima, a u brojnoj delegaciji bio je i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa