6. oktobar 2011.6. okt 2011.
ZA „GLAS PODRINjA“ GOVORI: SVETOMIR VEŠIĆ, NAČELNIK MAČVANSKOG OKRUGA

RAZVOJ USLOVLjEN SREDSTVIMA

Glavna tema prošlonedeljnog sastanka Saveta Mačvanskog okruga osnivanje Regionalne razvojne agencije. Oskudna budžetska sredstva, glavna smetnja u napretku pojedinih područja. Izgradnja infrastrukture preduslov za razvoj privrede
Svaka opština Mačvanskog okruga je u proteklom periodu ulagala u lokalni razvoj u skladu sa sredstvima u budžetu. Posledice ekonomske krize, uslovile su određivanje prioriteta. Zbog velikih poplava u pojedinim opštinama su se pojavili novi problemi, u čijem rešavanju su morali da učestvuju i republičke institucije.
Prošlog petka održan je sastanak Saveta Mačvanskog okruga. Centralna tema bila je osnivanje Regionalne razvojne agencije.
- U skladu sa novousvojenim Zakonom o regionalnoj podeli Srbije, po kome je Mačvanski okrug ušao u sastav Šumadijskog, odnosno Zapadnog regiona, mi smo prošle nedelje radili na osnivanju Regionalne razvojne agencije. Predstavnici Opština su izneli svoje stavove i mišljenja, a krajnja odluka će biti doneta na jednom od sledećih saveta.
U Šapcu, Bogatiću i Vladimircima, u toku 2011. godine nastavljen rad na rekonstrukciji školskih objekata, izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže. Opštine Ljubovija, Mali Zvornik i Grad Loznica, uložili značajna sredstva za sanaciju štete od poplava koje su pogodile ovaj kraj krajem prošle godine.
- Kada govorimo o Šapcu, Bogatiću, Vladimircima, najviše se radilo na proširenju vodovodno kanalizacione mreže i rekonstrukciji školskih objekata. Što se tiče ostalih opština, i tamo je investirano u skladu sa lokalnim ali i državnim mogućnostima. Veličina opštine je direktno srazmerna sredstvima kojima jedna lokalna samouprava raspolaže. Tako da u Krupnju, Malom Zvorniku i Ljuboviji, ta oskudna sredstva velika smetnja u planiranju različitih projekata. Potom, u opštinama koje su bile ozbiljno ugrožene poplavama karjem 2010. godine, došlo je do velikog odliva sredstava za saniranje nastalih šteta.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa