8. jul 2021.8. jul 2021.
Prinosi za radovanje
U MAČVI BOGATA ŽETVA PŠENICE

Prinosi za radovanje

Žetva pšenice u Mačvi je ove godine berićetna, bez obzira na izuzetno toplo, pravo tropsko vreme u završnom delu njene vegetacije. Žeteoci zadovoljno „trljaju ruke“, jer postižu jako dobre prinose, koji se kreću između osam i deset tona suvog zrna po hektaru. I svi ostali parametri su na zadovoljavajućem nivou, jedino trenutna cena od 22 dinara po kilogramu, komentarišu ratari u ovom kraju, mogla bi biti viša. Jedan broj njih će odmah prodati hlebno zrno na nekom od dosta dobro organizovanih otkupnih mesta, dok će oni kojima novac nije neophodan baš u ovom trenutku, a takvih je istina manje, „sačekati“ bolju cenu (ako se takva prilika kasnije ukaže). Ima i onih koji će rod uskladištiti u svojim ambarima i koristiti ga za razmenu i stočnu hranu.

- Izuzetno sam zadovoljan prinosom. Na 98,9 ari bilo je 11 tona zrna pšenice. Precizno je mereno na vagi kod jednog našeg otkupljivača u selu. Primenili smo sve neophodne agrotehničke mere, a sejano je u optimalnom roku, kaže Aleksandar Firaunović iz Uzveća.

Zadovoljstvo zbog postignutog prinosa ne skriva ni Žarko Grujić iz Klenja.

- Na hektaru sam imao vagon. I sve ostalo je bilo na potrebnom nivou. Pšenica je ipak izbegla ovaj toplotni talas, zaključuje on.

Ovim procenama pridružuje se i Zoran Kojić, mladi poljoprivrednik iz Klenja, a slično razmišlja i Aleksandar Martinović iz Bogatića.

Setvu su obavili ranije ili u optimalnom roku uz primenu potrebnih agrotehničkih mera. Usev je kažu, na vreme „nalio zrno“, tako da je spremno dočekao završetak vegetacije i pravo tropsko vreme.
Šta više, konstatuju da je vrelo leto doprinelo ubrzanom zrenju i sušenju zrna, što je u krajnjem imalo dobar rezultat.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa