12. avgust 2021.12. avg 2021.
Štetan korov  ambrozije

Štetan korov ambrozije

Na području delovanja PSSS Šabac na poljoprivrednom i nepoljoprivrednom zemljištu (više lokacija), registrovana je povećana zakorovljenost ambrozijom (Ambrosia artemisiifolia). Ovaj korov je registrovan u gajenim kulturama (ratarskim i voćarskim) i na neobrađenom zemljištu pored puteva. Na 1 m 2 registrovali smo više stotina biljaka korova ambrozije.

Ova korovska vrsta se nalazi u fazi cvetanja. Korov pričinjava ekonomske štete u gajenim kulturama, ali takođe izaziva I zdravstvene smetnje kod osetljivih osoba u vidu alergijskih reakcija disajnih puteva, zato je suzbijanje ovog korova obavezno, pa u tom smislu preporučujemo mehaničke ili hemijske mere borbe:
1. Mehaničke -preporuka je da se biljke čupaju sa korenom pre sezone cvetanja to je početkom juna meseca, dok se kasnije obavlja kosidba najmanje 5 cm od površine zemlje. Ambrozija raste na nekultivisanom zemljištu pa je uređenje zemljišta veoma bitano u suzbijanju ovog korova.
2. Hemijske – za veće površine koriste se herbicidi, a izbor preparata zavisi od toga gde je ambrozija registrovana. Na nepoljoprivrednim površinama pored puteva i pruga preporučujemo totalne hebicide: a.m. glifosat( preparati –Glifosav 480-SL, Agrototal, Glifogal, Roundap u količini 3-12 l/ha).



Na poljoprivrednom zemljištu pod usevom takođe se mora vršiti suzbijanje i to samo čupanje celih biljaka.
Slavica Maksimović, PSSSŠabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa