Info

12. avgust 2021.12. avg 2021.
Umetnikova strast za stvaranjem
Jubilarna trideseta izložba Malog formata u Kulturnom centru

Umetnikova strast za stvaranjem

Mali format je, u suštini koncentracija misli, opredmećenje jedne umetničke ideje, introvertnosti. Predstavljeno 96 radova od 72 umetnika. Nagrađena dela, povezana su jednom niti o imanentnoj umetnikovoj unutrašnjosti. Nagrada ravnopravno podeljena na tri autora
U Galeriji Kulturnog centra Šabac u toku je jubilarna XXX izložba malog formata. Ova umetnička smotra obeležava tri decenije postojanja tokom kojih je značajan broj domaćih i međunarodnih stvaralaca izlagao svoja dela. Prvobitno osmišljena kao ideja lokalnih umetnika s vremenom je postala reprezentativna i dugovečna manifestacija.



-Minijatura, odnosno mali format je, u suštini koncentracija misli, opredmećenje jedne umetničke ideje, introvertnosti. Ovo bi se ukratko mogla opisati izložba Malog formata u našoj ustanovi, koja traje trideset godina u kontinuitetu. Tokom ovog perioda imali smo priliku da ugostimo lokalne umetnike, one iz regiona i šire, kao i likovne kritičare, istoričare umetnosti koji su svojim znanjem, profesionalnošću i senzibilitetom gradili postavke za koje sa ponosom možemo reći da su zaštitni znak Kulturnog centra - istakla je kustos i istoričar umetnosti KC Sonja Petrović Jagić dodavši da iako je format za stvaranje prostorno ograničen (20 centimetara), umetnici su se rado upustili u kreiranje dala intimnog i kamernog karaktera.

-Šabac ima dobru likovnu scenu i izložba Malog formata uvek prikaže dobre radove, autore. Svakako da priznanje znači, posebno kada je u pitanju jubilej - istakla je Leposava Milošević Sibinović iz Beograda.
-Na nagrade možemo gledati iz više uglova. Ako ste mlad stvaralac to može biti vetar u leđa i podsticaj, te je i dobro da ih dobijete u određenim godinama kada stasavate u ozbiljnog umetnika. Smatram da priznanja uvek više znače porodici nego samom umetniku. Postoji i segment gde sve zavisi od žirija, njihovih pogleda, afiniteta - naglasio je šabački umetnik Dejan Ulardžić.


-Čini se da je ova naša izložba, između ostalog, motivisala mnoge da dela koja često ostaju u senci velikih radova, negde u skrivenim delovima ateljea, iznesu i prikažu.

Foto: Glas Podrinja, leposava milošević sibinović


Od 176 prispelih radova od 164 autora za izložbu žiri u sastavu Žarko Vučković, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Tatjana Marković, muzejski savetnik iz Šapca, i Dušan Nešković, likovni umetnik iz Šapca je odabrao 96 radova od 72 autora. Za jubilarnu izložbu žiri je odlučio da ravnopravno nagradi tri autora.

Foto: Glas Podrinja, dušan novaković


Ovogodišnji laureati su: šabački likovni umetnik Dejan Ulardžić za rad pod nazivom Rasplinutosti, Leposava Milošević Sibinović iz Beograda za rad Tvrđava i Dušan Novaković iz Beograda za rad L esprit#3. Nagrađena dela, kako je naveo žiri, povezni su jednom niti o imanentnoj umetnikovoj unutrašnjosti i strašću za stvaranjem koja je pretvorena u govor materije i forme, čistu likovnost, simboliku, znakovnost, što reprezentuje ne samo nagrađene, već i celokupnu postavku.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa