12. avgust 2021.12. avg 2021.
Od pasivnih posmatrača do aktivnih građana
Projekat Zajedno za aktivno civilno društvo – ACT

Od pasivnih posmatrača do aktivnih građana

Na lokalu, svega 11%, učestvuje u procesima donošenja odluka koje se direktno tiču kvaliteta života u zajednici. Kada je reč o nacionalnom, republičkom nivou, taj procenat je još niži, u pitanju je svega 4%. aktivnih građana. Kroz podršku udruženjima, naročito na lokalu, ACT je usmeren na mobilizaciju građana od pasivnih posmatrača do aktivnih građana koji učestvuju u procesu donošenja odluka koje su važne za njihov svakodnevni život
Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT (engl. act – deluj, reaguj) je projekat usmeren na jačanje i razvoj građanskog društva u Srbiji. Projekat finansira švajcarska Vlada, kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC). ACT dodeljuje grantove pretežno malim i srednjim organizacijama (prevenstveno onim van Beograda), a koji su namenjeni za javno zagovaranje i jačanje organizacija da svoju misiju što uspešnije sprovode. Cilj koji želimo da postignemo kroz ACT je da građani uzmu veće učešće u onim odlukama koje se neposredno tiču kvaliteta njihovih života, u oblastima kao što su zaštita životne sredine, socijalne usluge, decentralizacija i slično. Ključni ciljevi ACT-a su podsticanje aktivnog civilnog društva i povecćanje učešcìa građana u donošenju odluka. Vizija na kojoj je ACT utemeljen je aktivno civilno društvo koje ima kapacitet i snagu da zastupa interese građana i da je u stanju da utiče na donošenje odluka, posebno na lokalnom nivou- objašnjava za „Glas Podrinja“ nacionalna tim liderka projekta Zajedno za aktivno civilno društvo – ACT, Gorana Radovanović i dodaje:

-Prva faza ACT-a traje 4 godine, od oktobra 2019. godine kada je projekat pokrenut, do okobra 2023. godine. Sada smo na polovini prve faze i do ovog trenutka odobreno je 74 različita granta, kroz koje je podržano ukupno 147 organizacija civilnog društva i 4 lokalne samouprave. Za nepune dve godine je oko 100 000 građana Srbije upoznato sa ACT-om, informisano o projektu i na neki način uključeno u aktivnosti. Projekat ACT sprovodi konzorcijum koji čini švajcarska organizacija Helvetas Swiss Intercoopertaion i udruženje Građanske inicijative iz Beograda.



Činjenica je da vrlo malo građana na lokalu, svega 11%, učestvuje u procesima donošenja odluka koje se direktno tiču kvaliteta života u zajednici. Kada je reč o nacionalnom, republičkom nivou, taj procenat je još niži, u pitanju je svega 4%. aktivnih građana. Kroz podršku udruženjima, naročito na lokalu, ACT je usmeren na mobilizaciju građana od pasivnih posmatrača do aktivnih građana koji učestvuju u procesu donošenja odluka koje su važne za njihov svakodnevni život.

-U regionu Zapadne Srbije i Šumadije ACT podržava oko dvadesetak udruženja koja se mahom bave zaštitom životne sredine, problemima socijalne zaštite i borbom protiv diskriminacije. Reč je o projektima koji traju od 6 meseci do 2 godine, zavisno od toga da li su usmereni na otklanjanje posledica Covid -19 pandemije, ili je reč o projektima usmerenim na organizaciono i institucionlano jačanje udruženja- ističe Radovanović.

do ovog trenutka odobreno je 74 različita granta, kroz koje je podržano ukupno 147 organizacija civilnog društva i 4 lokalne samouprave


Posebna vrednost ACT-a je to šo je kroz njega Vlada Švajcarske omogućila institucionalnu podršku udruženjima, što ne rade svi donatori. Ta vrsta podrške je posebno važna, jer u situaciji kada su mnoga udruženja građana izložena napadima u javnosti i imaju ograničen pristup državnim fondovima, ovaj vid podrške im omogućava da neometano nastave svoje aktivnosti i dodatno ojačaju. Nažalost, i posle skroro trideset godina, koliko je civilno društvo aktivno u Srbiji, u javnosti i dalje ima negativnih komentara na račun organizacija. To je delom posledica i loše komunikacije između udruženja i medija, nerazumevanja onoga što udruženja rade i na koji način svojim delovanjem pomažu građanima da se o njihovim problemima sazna u javnosti, da se donosioci odluka „trgnu“ i reaguju na zahteve građana.

-Dosadašnji rezulati ACT-a ukazuju da su udruženja koja podržavamo na odličnom putu da ostvare svoje zacrtane ciljeve. Podržani projekti u svim regionima Srbije uspeli su da mobilišu veliki broj građana, što sve zajedno i jeste cilj ove podrške - jačanje aktivnog civilnog društva, aktivnih građana koji učestvuju u kreiranju svog života na nivou zajednice- zaključuje Radovanović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa