12. avgust 2021.12. avg 2021.
Marija Komadina Vuković

Marija Komadina Vuković

Savet ORL specijaliste

Koje je rešenje za dobar sluh?

„„Put kojim se ređe ide“- možda bi bio najadekvatniji slogan za najčešći oblik ponašanja naših pacijenata. Uglavnom je uvreženo ponašanje da se sačeka koji dan da problem sam prođe, ili da se uvo „samo otpuši“, zujanje prestane i slično. Iako je reč o jednako važnom čulu, naši pacijenti će odmah pohrliti lekaru ako ih nešto boli, ako slabije vide, govore… Sluh, kao da može da sačeka. Ali ne može!“
Tema koja se odnosi na oštećenje sluha zadnjih godina je sve prisutnija u medijima, razgovarali smo sa ORL specijalistom doktorkom Marijom Komadinom Vuković iz ORL Centra (www.orlcentar.rs) o ovoj temi kao i o rešenjima za dobar sluh.

Koji su prvi simptomi oštećenja sluha?
-Gubitak sluha drastično umanjuje sposobnost razumevanja govora. Osoba može „čuti“ ono što joj govorite ali ne može vas i razumeti ili pak neretko može pomešati neke zvuke sa drugima. Tako se osobi sa slušnim oštećenjem čini da ljudi mumlaju, lakše razumeju glas muškarca u poređenju sa ženskim ili glasom deteta. Imaju poteškoće da čuju zvono na vratima, zvonjavu telefona, pojačavaju ton na TV-u, a u većem društvu imaju poteškoće u konverzaciji i često klimaju glavom te se pretvaraju da razumeju.

Koje je rešenje za dobar sluh?
-„Put kojim se ređe ide“- možda bi bio najadekvatniji slogan za najčešći oblik ponašanja naših pacijenata. Uglavnom je uvreženo ponašanje da se sačeka koji dan da problem sam prođe, ili da se uvo „samo otpuši“, zujanje prestane i slično. Iako je reč o jednako važnom čulu, naši pacijenti će odmah pohrliti lekaru ako ih nešto boli, ako slabije vide, govore… Sluh, kao da može da sačeka. Ali ne može!

Ako sumnjate da ne čujete dobro, najbolje je da odmah zakažete besplatnu proveru sluha u Audiovox-u u Šapcu i dobijete detaljne informacije o stanju svog sluha i mogućim rešenjima. Svoj termin možete zakazati na broj telefona 015 346 832, predstavništvo se nalazi na adresi Vojvode Mišića 21 a radno vreme je od 9 do 16 časova.


U kući dobrog sluha Audiovox, pomoćiće vam da bolje čujete i razumete. Kao generalni distributeri slušnih aparata danske kompanije Oticon, ponudiće vam brojna rešenja prema individualnim potrebama a benefiti su brojni: upotrebom slušnih pomagala osobama sa oštećenim sluhom se podiže čujnost i poboljšava sporazumevanje.

Da li postoje rizici ako ne preduzmemo ništa?
-Nagluvost bila jednostrana ili obostrana, neminovno vodi ljude ka samoizolaciji, ređim socijalnim kontaktima, zatvaranju u sebe, ponekad afektivnom ponašanju, kao i slabljenju kognitivnih funkcija. Zato ljudima sa oštećenim sluhom treba omogućiti da opet čuju davno zaboravljenje zvuke, jasan govor i pružiti priliku da vode aktivan život.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa