2. septembar 2021.2. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Grujin salaš

Mesto za odmor i slavlje

Manje od tri kilometra od centra Šapca, vremeplov u početak 20. veka. Mir i izolacija od svakodnevnice. Siguran prostor za decu,
neodoljiva pozadina za vaše selfije
Na putu za Jevremovac, pored “Gruja ogreva”, par stotina metara “Grujinim sokakom”, dolazite do kuće s početka prošlog veka, lokaliteta poznatog kao “Grujin salaš”.

Branko Grujić Gruja, Foto: Glas Podrinja


Zaboravljeno seosko imanje nekadašnje šabačke porodice Gašić, arhitektonski svedoči o nekim drugačijim vremenima kada se cenila lepota sa merom i ugodnost svakog proživljenog sata.
Centar kompleksa, ali i najautentičnija građevina na salašu je kuća iz prvih decenija dvadesetog veka. Branko Grujić-Gruja joj je udahnuo novi život poštujući staru arhitekturu. Zgrada je zasijala punim sjajem za potrebe restorana koji pod svoj krov može da primi 100 ljudi, i više nego duplo toliko pod nastrešnicu terase.

Foto: Glas Podrinja


-Poslednjih pet godina sva porodična slavlja pravili smo ovde. Kuća je postala mesto okupljanja naše porodice i prijatelja i tek prošle godine smo rešili da ovo mesto počnemo da delimo i sa drugima i otvorimo prostor za organizovana slavlja- objašnjava Branko Grujić-Gruja, vlasnik i idejni tvorac Grujinog salaša.

Na salašu je Gruja primenio svoja iskustva kafanskog gosta. Odnosno, kako je naveo u svoj restoran je “ugradio” sve ono što mu se na različitim mestima kao gostu sviđalo, a višak izbacio. Unutrašnjost nije suvišnim detaljima opterećivao, jer kako kaže, ne voli prenatrpanost, a i sve te stvari zahtevaju dodatnu brigu.

Foto: Glas Podrinja


-Sve je svedeno i sa merom. Nema rala i plugova, jer ovo nije tipično seosko domaćinstvo, već letnjikovac, koji je građen za gospodu. Imamo neke stare predmete, ali sam se trudio da ih ne gomilam. Ne volim prenatrpanost, jer gostima treba mir i opuštanje, a ne da im pogled odvlači mnogo stvari- objašnjava Branko grujić-Gruja.

Foto: Glas Podrinja


Okolni prostor kojem dominiraju stara stabla i dalje je u fazi nadogradnje i bogaćenja sadržaja. Za ljubitelje “fotkanja” i društvenih mreža, posebno je interesantna mala terasa ispred kuće sa baštenskom garniturom od trske. Lep sklad linija i boja, izgleda kao mesto za putovanje u neko drugo doba, kada su žene bile dame, a muškarci gospoda.

Foto: Glas Podrinja


Poseban deo namenjen je deci. Igraonica sa drvenim kulama, automobili, golovi i razne vrste drugih rekvizita na raspolaganju su mališaima, dok se kao najveća atrakcija u ovom smislu pokazalo štene, koje je naša ekipa nazvala Cica.

Foto: Glas Podrinja


Grujin salaš je otvoren za organizovane proslave. Zbog velike terase pogodan je i za ovo prevrtljiva pandemijska vremena. U dogovoru sa gostima na Grujinom salašu preuzimaju brigu i o hrani.
Za sada im je, po Grujinim rečima, preporuka bila najveća reklama, jer ne postoji osoba koja je na salašu boravila, a da se na njega nije poželela vratiti ili je nekom drugom nije preporučila.
PR

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa