23. septembar 2021.23. sep 2021.
Epidemija  smeha
BELOSVETSKI VAŠAR HUMORA I SATIRE: 53. ČIVIJADA

Epidemija smeha

Belosvetski vašar humora i satire u Šapcu počeo je u četvrtak, 16. septembra. Čivijaški dobošar i kraljica Čivijaškog karnevala vožnjom fijakera šabačkom čaršijom ozvaničili su početak 53. Čivijade u centru prestonice Čivijaške republike.

Čivijada već 53 godine baštini kulturu Šapca i jedna je od značajnih kulturno-turističkih manifestacija u našem gradu. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, Čivijada je održana u prilagođenom programskom formatu, poštujući trenutne zdravstveno-epidemiološke prioritete, ali ne zaboravljajući tradiciju koja se neguje od davne 1968. godine.

Izložba karikatura, satiričnih priča i aforizama objedinila je radove koji su pristigli na Konkurs u Turističku organizaciju grada Šapca. Preko stotinu radova stiglo je iz čitavog regiona, a učesnici su i ove godine pokazali svoju kreativnost i humorističnost.

Izložbu radova, bez prisustva publike, otvorila je v.d. direktora Turističke organizacije grada Šapca, Nađa Gligorić. “Epidemiju smeha”, izložbu u Otvorenoj galeriji na Trgu, naši sugrađani su imali priliku da vide do 20. septembra.

Na ovogodišnjem konkursu 53. Čivijade, prvu nagradu za najbolju satiričnu priču dobio je Milko Stojković za “Bem ti prozor” i “Mesto pod suncem”. Druga nagrada pripala je Aleksandru Čotriću za „Suđenje“, a treća Bošku Živanoviću za priču „Istina je negde tamo“.

Na konkursu za najbolju karikaturu prvu nagradu dobio je pripala je Goran Ćeličanin iz Varvarina, drugu Vladimir Stevović iz Kragujevca, a treću Saša Diminijević iz Niša.

Kada je završena predizborna tišina, koji minut posle ponoći, Čivijaška republika zvanično je
dobila predsednika. Andrija Milošević služiće narodu Čivijaškom u jednogodišnjem mandatu koji je počeo 17. septembra 2021. godine. Inauguracija novog predsednika održana je istog dana u večernjim časovima u Šabačkom pozorištu, bez prisustva publike.

“Ostanite vedrog duha i raspoloženja, budite nam živi, zdravi i nasmejani. Smeh izleči što lek neće, sam si kovač svoje sreće. Svi bi da se razvesele, radost s nekim da podele. U ovo vreme krize i blokada, najbolji je lek Čivijada. Svim ljudima dobre volje, mnogo smeha, gozbe, vina, nudi samo slavna zemlja,Čivijaška kneževina. Čuvajte se i budite odgovorni. Živi nam, zdravi i veseli bili, poručuju iz Turističke organizacije grada Šapca.
M.F

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa