23. septembar 2021.23. sep 2021.
“Lajkovčanka”  u Koceljevi
VEČE SA PISCEM VELjOM ŽUNjIĆEM

“Lajkovčanka” u Koceljevi

„Dođite da vam nacrtamo osmeh” glasio je slogan na pozivnici za ovo književno veče, uz obećanje da posetioce očekuje puno smeha i pozitivne energije
Prošle srede pred čitalačkom publikom našli su se romani Velje Žunjića. Druženje sa ovim lajkovačkim književnikom zaljubljenicima u pisanu reč priredio je izdavač “Etno Koceljeva”, u želji da promoviše svoja ali i izdanja drugih zavičajnih pisaca.

„Dođite da vam nacrtamo osmeh” glasio je slogan na pozivnici za ovo književno veče, uz obećanje da posetioce očekuje puno smeha i pozitivne energije.

Baš tako je i bilo. Žunjić je, najpre, svojom neposrednošću osvojio publiku u Koceljevi, a potom i šaljivim stihovima još uvek neobjavljenih pesama.

U svom stilu predstavio je i roman prvenac “Šampitica” a potom i delo “Boja tvoga imena”.

–Prvi roman sam počeo da pišem u tajnosti, kako bih svojim prijateljima poklonio knjigu za Novu godinu. Posle nekoliko dana nakon što sam im je dao počele su da stižu reakcije. Jedan od njih je nije pročitao ni do danas ali je bio dovoljno pametan da je prosledi gospodinu Radovanu Belom Markoviću koji me je kontaktirao i zahvaljujući tome, ja sam postao pisac- ističe Žunjić i dodaje da je reč o ljubavnom romanu baziranom na mašti, koji žene obožavaju i čitajući ga, plaču.

Čini se da je najviše pažnje privukao roman “Lajkovčanka” kojim je autor želeo da se oduži svom gradu. Ovo književno delo bilo je kandidat za NIN-ovu nagradu i dobilo je sve pohvale.
Do teme je, kaže, došao zahvaljujući pričama svojih sugrađana.

–Jedan od sporednih likova, četnički vojvoda Garagan, pomenut u tim pričama, bio je na neki način pokretač za ovaj roman. Radnja se vezuje za vreme Drugog svetskog rata i istinita je priča iz Lajkovca. Mislim da sam bio neutralan i dalje smatram da je narod u ovom ratu najviše zla imao i od četnika i od partizana, posebno posle rata. Opisao sam ih baš onako kako smatram, da ni jedni ni drugi nisu bili dobri. Istovremeno priča se seli u Beograd, u devedesete godine i lik Jane, devojke koja se vraća u Lajkovac. Mislim da je jako zanimljiva priča- ističe Žunjić.

Prilikom posete Koceljevi autor je čitalačkoj publici predstavio i delo “Starlatan”, komad pisan za pozorišno izvođenje i najavio novu knjigu “Slonovi su krivi za sve” koja je još uvek u pripremi. Sva dosadašnja dela su pisana u različitim žanrovima ali mu je, napominje, satira najveći izazov.

–Neki pisci su mi rekli da imam taj dar i nagovorili me da pišem satiru. Mislio sam da je to dosta lakše. Međutim, svo vreme hodaš po ivici i možeš lako da odeš u parodiju. Oni, koji su imali priliku da već pročitaju moju novu knjigu, kažu da je u stilu Domanovića ili Nušića, samo savremenog. Ja se nadam da je tako, da će nova knjiga biti čitana. Pokušavam možda da promenom žanrova pobegnem iz predvidivog i dosadnog- kaže Žunjić.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa