23. septembar 2021.23. sep 2021.
Spomen česma u Jarku :  Grad Šabac je tih dana bio sablasno pust.  Broj nastradalih brojao  se u desetinama

Spomen česma u Jarku : Grad Šabac je tih dana bio sablasno pust. Broj nastradalih brojao se u desetinama

OBELEŽAVANjE 80. GODIŠNjICE“KRVAVOG MARŠA“

Sećanje na tragični događaj

Sećanje na ovaj događaj, ostalo je u svesti brojnih starijih stanovnika Šapca. Povodom 80. godišnjice ovog događaja, grad Šabac pripremio je prigodan program u čast sećanja na ova dešavanja
Šabac i Šapčani ove godine obeležavaju 80. godišnjicu sećanja na ,,Krvavi marš“ (1941-2021), ustaljeni naziv za odmazdu Nemaca nad stanovništvom Šapca koja je započela 24. septembra 1941. godine. Ovaj događaj predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda Drugog svetskog rata u Šapcu.

Tokom tih dana (24-30. septembar 1941), Šapčani su bili privremeno iseljeni iz grada u improvizovini logor u sremskom mestu Jarak. Put od 23 kilometara, između Šapca i Jarka, zarobljeni Šapčani prešli su za četiri časa tako da je skoro cela kolona, naročito začelje, prešlo ovaj put u trku. Pristigavši na lokaciju logora u Jarku. usledilo je višednevno mučenja žeđu, glađu, batinanjem, pucanjem preko glava zatočenika. Za to vreme, meštani sela Jarka izdejstvovali su odobrenje kod nemačke komande logora da mogu zarobljenima pružiti pomoć. Voda, koju su im meštani Jarka na kolima donosili od 28. septembra, spasila je od smrti mnoge Šapčane. Grad Šabac je tih dana bio sablasano pust. Nemci su pohapšene stanovnike vratili 30. septembra 1941. godine u Šabac, u novouspostavljeni koncentracioni logor. Broj nastradalih Šapčana u ovim danima brojao se u desetinama.

Program obeležavanja organizuje se pod pokroviteljstvom grada Šapca. Sva dešavanja biće organizovana uz poštovanje aktuelnih protivepidemijskih mera


Sećanje na ovaj događaj, ostalo je u svesti brojnih starijih stanovnika Šapca. Povodom 80. godišnjice ovog događaja, grad Šabac pripremio je prigodan program u čast sećanja na ova dešavanja.

Program koji će biti realizovan 24. septembra, obuhvatiće: od 09,00 časova, Javni čas za učenike osnovnih i srednjih škola u Šapcu posvećen Obeležavanju 80. godišnjice Krvavog marša, koji će biti održan u sali Kulturnog centra i putem e-aplikacije za učenike osnovnih i srednjih škola; od 11,30 časova, održaće se Pomen žrtvama Krvavog marša u Sabornoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Šapcu; od 12,00 časova, biće priređeno otvaranje izložbe ,,Krvavi marš 1941-2021“ na Gradskom trgu; od 13,00 časova, za profesore istorije biće organizovan stručni skup, pod nazivom ,,Koliko poznajemo lokalnu istoriju?”, u sali Kulturnog centra i od 19,00 časova, biće organizovana projekcija dokumentarnog filma ,,Krvavi marš“, autora Stevana Marinkovića u velikoj sala Šabačkog pozorišta.
Program obeležavanja organizuje se pod pokroviteljstvom grada Šapca. Sva dešavanja biće organizovana uz poštovanje aktuelnih protivepidemijskih mera.

U nedelju, 26. septembra, već tradiconalno, sećanje na Krvavi marš, ovogodišnju značajnu godišnjicu i prijateljstvo Jarka i Šapca, biće upriličeno u Jarku. Svečanost polaganja venaca, ispred spomen česme u Jarku, koju su stanovnicima ovog mesta poklonili Šapčani 1961. godine, realizovaće se sa početkom u 11 časova.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa