28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

GODINU DANA OD USPOSTAVLjANjA NOVE VLASTI

Saradnja sa Republikom donela nove projekte

“Funkcionisanje grada u prethodnih godinu dana je bilo bez ijednog jedinog dinara kredita i bez ijednog dinara novčanog učešća naših sugrađana u projektima koji su rađeni u gradu. Veliki projekti su počeli da se realizuju. Imaćemo 12 novih puteva koji će biti finasirani pola iz budžeta države, a pola iz budžeta grada” rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. “Svi projekti se realizuju, čak i bolje nego ranije. Odnos sa našim partnerima, gradovima pobratimima, svima koji su upućeni na saradnju sa Šapcem, je bolji, sa novim i srdačnijim pristupom” naveo je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić
Navršilo se godinu dana od kako je u Šapcu vlast konstituisala nova koalicija koju čine Srpska napredna stranka, Zapadna Srbija, Ruska stranka i Evropska zelena partija. Tim povodom, u subotu, na dan Oslobođenja Šapca u drugom svetskom ratu, gradonačelnik Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o ostvarenim rezultatima.

-Funkcionisanje grada u prethodnih godinu dana je bilo bez ijednog jedinog dinara kredita i bez ijednog dinara novčanog učešća naših sugrađana u projektima koji su rađeni u gradu. To je ogromna razlika između perioda koji je bio pre dolaska nove gradske vlasti i sada. Nasledili smo deficit budžeta od 300 miliona dinara i bilo je ugroženo tekuće poslovanje grada. Zhavaljujući Vladi Republike Srbije, razumevanju predsednika države, iz tekuće budžetske rezerve republike, u budžet grada Šapca je uplaćeno 300 miliona, tako da smo kalendarsku 2020. godinu uspešno završili i doneli budžet za 2021. godinu. Taj budžet je na početku bio nešto veći 4 milijarde. Imali smo tri rebalansa u međuvremenu i sada planirani budžet iznosi nešto više od 4,5 milijadi, naveo je Aleksandar Pajić.

Gradonačelnik je obrazložio da su rebalnsi rađeni zbog kapitalnih investicije od države, ali i povećanih prihoda od poreza na zarade. Istakao je da su planirani prihodi veći za 45 miliona od planiranog za ovu godinu. Takođe je naveo da je Gradska uprava konkurisala za projekte kod različitih ministarstava i na taj način su dobijena značajna sredstva, što nije bilo predviđeno na početku ove kalendarske godine.

Zahvalnost i građanima
Gradonačelnik se zahvalio i sugrađanima na strpljenju u prethodnih godinu dana, jer, kako je rekao, posle 20 godina nečije vlasti nije bilo jednostavno promeniti pravilnike i dovesti sve u zakonske okvire poslovanja.
-Za to je trebalo malo više vremena, ali siguran sam da smo za ovih godinu dana mnogo toga promenili na bolje. Sve smo upodobili sa zakonom i sve odluke u prethodnih godinu dana su bile zasnovane na poštovanju zakona, rekao je Aleksandar Pajić.


-Veliki projekti su počeli da se realizuju. Izdvojio bih kapitalni projekat za ovaj grad, a to je gradnja novog mosta preko Save i auto-puta prema Rumi, brze saobraćajnice prema Loznici. Most je urađen više od 50 odsto i do kraja 2022. godine bi u potpunosti trebao da bude završen. Prvih 5 kilometara auto- puta prema Rumi se odavno radi. Ušlo se i u novu deonicu od 6,5 kilometara, što znači da je polovina od ukupne dužine je već u intenzivnoj izgradnji, a očekuje se da kompletna deonica od 22 kilometra bude završena sredinom 2023. godine, naveo je Aleksandar Pajić.

Podsetio je i da je sredstvima iz republičkog budžeta urađen put od Šapca do Radovašnice, deonica nešto duža od 19 kilometara , čija je vrednost oko 370 miliona dinara.

Gradonačelnik je kao izuzetno značajan istakao i projekat rekonstrukcije Opšte bolnice, odnosno i bolnice i Doma zdravlja koji će u budućnosti činiti zdravstveni centar.

-Projekat za koji smo od prethodne vlasti slušali da je nemoguće izvesti, da ga neko koči. Oni jednostavno nisu bili sposobni da to urade. Predvideli smo budžetom grada 50 miliona. Raspisana je javna nabavka i dobijen projektant. Očekujemo da ćemo već sledeće godine početi realizaciju prve faze rekonstrukcije šabačke bolnice, rekao je gradonačelnik.

Zahvalnost koalicionim partnerima i medijima
Na početku svog izlaganja gradonačelnik Pajić se zahvalio Zapadnoj Srbiji, kao najvećem koalicionom partneru, ali i Ruskoj stranci i Evropskoj zelenoj partiji i istakao da su zajedno zaslužni za sve što je u poslednjih godinu dana urađeno u gradu Šapcu. Gradonačelnik se zahvalio i svim medijskim kućama u gradu na „u ogromnoj većini“ objektivnom informisanju sugrađana.
-Od prvog dana sve medijske kuće, svi koji se bave medijima u ovom gradu, su dobijali pozive na sve što smo imali kao dešavanja u gradu i što je kabinet gradonačelnika organizovao. Nismo ni u jednom jedinom slučaju pravili bilo kakvu selekciju, rekao je Aleksandar Pajić.


Budžetom je planirana i izgradnja kompleksa otvorenih bazena. Kompleks će uključivati olimpijski bazen (50 metara sa 25 metara), jedan manji bazen (25 metara sa 15 metara) i dečji prečnika 12 metara.
Gradonačelnik je najavio i nabavku sredstava za rad JKP „Stari grad“.

-Zatekli smo ruinu od preduzeća koje ima ogroman broj zaposlenih. Sredstva za rad su bila ispod minimuma. Odlučili smo da uložimo u to preduzeće, a ne da ga privatizujemo, kako je bilo zamišljeno od strane prethodne vlasti. Uložićemo oko 165 miliona, bez PDV-a, da bismo kupili nove kamione smećare, čistilice, samohodne kosačice, usisivače za lišće... Da bi zaposleni u JKP „Stari grad“ mogli da odgovore na potrebe grada, naveo je Aleksandar Pajić.

Kao jedan od značajnih rezultata gradonačelnik je istakao i besplatan prevoz za sugrađane od 65 i više godina, koji mogu da koriste na svim gradskim i prigradskim linijama, tokom cele godine.
Kao još jedno od ipunjenih obećanja naveo je smanjenje cene vrtića za 10 odsto i najavio još veće pojeftinjenje naredne godine.

-Završili smo veliki sportski objekat, a to je hala u Majuru. To je objekat gde mogu da se organizuju ozbiljne sportske manifestacije, rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da na poslednjoj sednici Skupštine grada omogućeno da se da Republikom potpiše sporazum i da je sa ministrom Tomislavom Momirovićem dogovorena zajednička izgradnja 30 kilometara novih lokalnih puteva.

Foto: Glas Podrinja


-Realizacija tog projekta je već počela. Rebalansom smo predvideli taj novac. Ovih dana raspisujemo javnu nabavku i biramo izvođača tog posla, a država je već počela realizaciju njihovih 15 kilometara. Imaćemo 12 novih puteva koji će biti finasirani pola iz budžeta države, a pola iz budžeta grada. Na teritoriji grada je urađeno dosta puteva: u Jevremovcu, Pocerskom Pričinoviću, Maovima, Bogosavcu, Dobriću, kao i ulice: Zmaj Jovina, Mladena Đuričića, Prote Smiljanića, parking u Norveškoj, Omladinska, Sinđelićeva, Leonarda da Vinčija, Đukanovića sokak, Dragoljuba Kulezića, Jalačka, Krfska i Kralja Milutina u Prnjavoru. Radiće se ili su u realizaciji: Drinska u Majuru, Firmilijana Dražića, Kasarska sa proširenjem za parking mesta, Dijane Budisavljević, Mite Cenića, Mišarskih junaka, rekonstrukcija raskrsnice u Mačvanskom Pričinoviću, uređenje centra u Slepčeviću, trotari u Kasarskoj, Bore Tirića, Zeke Buljubaše, park u Žike Popovića, staze na Trkalištu, stazu kroz Letnjikovačku šumu, trotoar u ulici Stevana Jovanovića, Banjičkih žrtava, deo Cara Dušana, deo Kneza Lazara, Doktora Dunjića, nabrojao je Pajić i dodao da su velika sredstva odvojena i za šljunčenje nekategorisanih puteva u selima.

Otkupljena je i parcela za proširenje Novog groblja, od 2,3 hektara koja je plaćena više od 18 miliona dinara. Urađena je led raveta u Majuru, Mišaru, Predvorici, Miokusu. Raspisan je i tender za rekonstrukciju niskonaponske mreže i rasvetu u selima u vrednosti od 17 miliona dinara.

-Programom Evropske unije smo dobili 740.000 dolara za izgradnju 23 stambena objekta za ranjive kategorije stanovništva. Kao grad smo takođe opredelili značajna sredstva i ne samo da ćemo im izgraditi kuće, nego ćemo i osnažititi te ljude da mogu samostalno da žive i rade, naveo je Pajić.
Radi se i optička mreža na teritoriji celog grada i u prigradskim naseljima i nekim selima, što će omogućiti savremenu telekomunikacionu mrežu.

-Uradili smo projekte za izgradnju kanalizacione mreže na teritoriji grada i prigradskih naselja, kao i sela u dužini od 150 kilometar i čekamo investicioni projekat Republike da počnemo sa radovima. Istovemeno radimo proširenje vodovodne mreže u pet pravaca.

Loaklnim akcionim planom zapošljavanja predviđena su sredstva za podsticajne mere: zapošljavanje žena starijih od 60 i muškaraca starijih od 62 godine, obuke za povećanje mogućnosti zapošljavanja, podrška preduzetništvu, program zapošljavanja zdravstvenih radnika, program stručne prakse, lični pratilac, personalni asistent, projekat podrži život, projekat rasti zdravo.

Gradonačelnik je na konferenciji rekao i da je ponosan na funkcionisanje Privrednog saveta grada.

-Skupština grada Šapca je na sednici od 25. marta donela odluku da se izradi plan razvoja grada od 2021. do 2030. godine koji će obuhvatiti pet prioriteta: ekonomski razvoj, infrastruktura, ekologija i zaštita životne sredine, društveni razvoj i dobra uprava. Privredni savet ubrzano radi na tome, rekao je Aleksandar Pajić.

Naveo je i da je od Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj dobijeno nešto manje od 80 miliona dinara za projekat “Pametan grad – grad budućnosti”.

-Trudiću se da radim pošteno i čestito, da kada više ne budem na čelu grada da imam na šta da se okrenem, da pogledam šta je urađeno. Obećanja koja smo dali u izbornoj kampanji su bila realna i siguran sam da ćemo za četiri godine sve ostvariti, zaključio je Aleksandar Pajić.

Nemanja Pajić je naveo da je u proteklih godinu dana održano 10 sednica Skupštine grada na kojima je rad bio dobar i konstruktivan.

Novi investitori
Gradonačelnik je govorio i o privredi u gradu i dolascima novih investitora. Naveo je da su predviđena sredstva od prodaje zemljišta premašena još u junu.
-Trenutno smo isprihodovali oko 120 miliona dinara sredstava od zemljišta koja smo prodali u Industrijskoj zoni. Najveći investitori koji su kupili zemljište su: Mint, Boš servis Debrc, Fruti, Rojal Impeks, Plus papir. Za dalje ulaganje zainteresovano je devet domaćih i inostranih firmi. Ukupna površina za koju su zainteresovani je 36 hektara. Razgovori sa tim firmama su u završnoj fazi i očekujem da bar polovina njih do kraja godine realizuje kupovinu zemljišta. Nijedan metar zemljišta nije nikome poklonjen, rekao je gradonačelnik i dodao da u razmišljaju o povećanju cene zemljišta u Industrijskoj zoni u narednom periodu.


-Nije sve tako glatko teklo na početku. Imali smo dug izborni proces i proceduru konstituisanja lokalne samouprave i to pred kraj godine. Morali smo brzo da radimo i sve smo doneli na vreme. Tek u drugoj polovini ove prve godine počelo je da se ostvaruje sve što smo obećali da ćemo raditi i što građani od nas očekuju. To je prirodno jer smo imali mnogo novih kadrovskih rešenja na čelu javnih preduzeća i ustanova. Imamo diskontinuitet od proteklih 20 godina. Ovu koaliciju smo pravili programski, iskreno i partnerski. SNS je imala nadpolovičnu većinu u parlamentu i mogla je sama da obavlja vlast. Oni to nisu uradili nego su nama ponudili iskrenu saradnju, kao i drugim partijama koje su to htele. Saradnja je dobra i sve što je dogovoreno se realizuje, rekao je Nemanja Pajić.
Predsednik Skupštine je naveo da su svi dobri projekti iz prethodnog perioda nastavljeni, kao i saradnja sa međunarodnim institucijama i Evropskom unijom.

-Svi projekti se realizuju, čak i bolje nego ranije. Odnos sa našim partnerima, gradovima pobratimima, svima koji su upućeni na saradnju sa Šapcem, je bolji, sa novim i srdačnijim pristupom. Dobra je saradnja i sa Vladom Republiek Srbije, ali i drugim lokalnim samoupravama u okruženju i Srbiji. Bitno je da se povezujemo i razmenjujemo iskustva. Videli smo da je Šabac primer dobre prakse mnogim lokalnim samoupravama, ali i mi vidimo kako drugi rešavaju svoje probleme i gledamo da to primenimo ovde, rekao je Nemanja Pajić.

Posebno je pohvalio uključivanje civilnog i nevladinog sektora u donošenje strateških dokumenata.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa