28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Obuka

Nema bezbednog saobraćaja bez bezbedne putne infrastrukture

Ne možemo imati bezbedan saobraćaj bez bezbedne putne infrastrukture i iz tog razloga je potrebno da znamo kako da koristimo alate koji su prepoznati i u svetu, a sada i na teritoriji Republike Srbije, da ih iskoristimo da napravimo bezbednu putnu mrežu. Da bismo imali bezbednu putnu mrežu na celoj teritoriji moramo da krenemo od lokalnih samouprava
Šabac je juče bio domaćin obuke o korišćenju savremenih alata unapređenja bezbednosti putne infrastrukture Agencije za bezbednost saobraćaja, u kojoj su učestvovali predstavnici svih lokalnih samouprava sa teritorije Mačvanskog upravnog okruga. Obuka je održana u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske unije, pod nazivom “EU za Srbiju - Unapređenje bezbednosti saobraćaja”. Cilj je smanjenje broja i posledica saobraćajnih nezgoda u Srbiji.

-Agencija za bezbednost saobraćaja je prepoznala da je važno da uključi lokalne samouprave u ovaj projekat. Radi se o IPA projektu koji ima za cilj da pomogne lokalnim samoupravama da bolje upravljaju bezbednošću saobraćaja na svom nivou. Ovo je treća u nizu obuka koje smo imali. Prva se odnosila na unapređenje stanja bezbednosti saobraćaja i tu smo dali na značaju lokalima. Druga obuka je bila o lokalnim bazama. Ova je važna zbog toga što stavlja akcenat na putnu infrastrukturu. Ne možemo imati bezbedan saobraćaj bez bezbedne putne infrastrukture i iz tog razloga je potrebno da znamo kako da koristimo alate koji su prepoznati i u svetu, a sada i na teritoriji Republike Srbije, da ih iskoristimo da napravimo bezbednu putnu mrežu. Da bismo imali bezbednu putnu mrežu na celoj teritoriji moramo da krenemo od lokalnih samouprava, navela je Ivana Stanić, načelinik Odeljenja za analizu istraživanje u Agenciji za bezbednost saobraćaja i zahvalila se Savetu za bezbednost grada Šapca koji im je “po hiljaditi put” izašao u susret i bio dobar domaćin.

Ovakva obuka je od izuzetnog značaja za grad Šabac jer je u Programu za rad saveta pravilo takvo da 50% sredstava mora biti opredeljeno za unapređenje saobraćajne infrastrukture i zato je važno da članovi Saveta za bezbednost saobraćaja našeg grada budu upoznati sa svim alatima kroz koji mogu unaprediti urađeno. Iz Programa za rad Saveta za 2021. iz ove oblasti većina mera je sprovedena, a ono što nas posebno raduje jeste da je Program za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca za 2022. godinu dobio pozitivno mišljenje od Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i nadamo se da će znanja stečena na ovoj obuci umnogome unaprediti rad i dati što bolje rezultate u narednom periodu, rekla je Katarina Tadić, sekretar Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa