28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OBELEŽENA 77. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA ŠAPCA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Sloboda kao neotuđiv dar

Nikada ne smemo zaboraviti žrtve koje je Šabac dao u Drugom svetskom ratu. Danas je vreme politike dijaloga. Ne ratujemo oružjem nego diplomatijom u smislu boljitka za čitavu Srbiju, a tako i za Šabac. Šabac će podržati sećanje, kako na žrtve koje je grad imao, tako i na žrtve koje je Srbija dala u svim dosadašnjim ratovima da bi živeli životom koji danas živimo
Polaganjem venaca na Donjošorskom groblju u subotu je obeležena 77. godišnjica oslobođenja Šapca u Drugom svetskom ratu. Vence na spomenik žrtvama fašizma položili su predstavnici SUBNOR-a Šapca, Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a Loznice, Sremske Mitrovice, Valjeva, Bogatića, udruženja vojnih penzionera, rezernih vojnih starešina, vojnih invalida, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić i načelnik Mačvanskog upravnog Okruga Vladan Krasavac.

-Na ovaj dan pre 77 godina herojske partizanske jedinice narodnooslobodilačke vojske umarširale su u naš grad, koji je u više od četiri godine sistemskog terora i uništavanja, konačno doživeo slobodu. Ove godine je i 80 godina od napada fašističke Nemačke na našu zemlju. Naša sećanja prema žrtvama fašizma ne blede jer su datim životima generacijama iza sebe ostavili slobodu kao neotuđiv dar, kao i putokaz da se sloboda mora životom braniti i čuvati, naveo je predsednik SUBNOR-a Šabac Vladimir Ninković.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić čestitao je Dan oslobođenja svim građanima Šapca i izrazio zadovoljstvo zbog toga što veliki broj organizacija neguje kulturu sećanja na pretke koji su dali živote da bi Šabac i Srbija bili slobodni.

Foto: Glas Podrinja


-Nikada ne smemo zaboraviti žrtve koje je Šabac dao u Drugom svetskom ratu. Danas je vreme politike dijaloga. Ne ratujemo oružjem nego diplomatijom u smislu boljitka za čitavu Srbiju, a tako i za Šabac. Šabac će podržati sećanje, kako na žrtve koje je grad imao, tako i na žrtve koje je Srbija dala u svim dosadašnjim ratovima da bi živeli životom koji danas živimo. Svakog trenutka radimo na tome da građani Šapca žive bolje, bezbednije i sigurnije. Siguran sam da ćemo se uvek sećati onih koji su dali svoje živote da bi Šabac bio slobodan grad, rekao je gradonačelnik Pajić.

Vladimir Ninković je okupljene podsetio da je oslobođenje Šapca bio taktički vojni potez Šeste ličke divizije i delova Prve proleterske. Pročitao je i delove svedočenja Milorada Šarića, učesnika ovih dešavanja i citate iz ratnog dnevnika Gligorija Gliše Babovića.

Ninković je takođe govorio o tome da je više od 5.000 Šapčana, i više od 1.000 partizana iz ovog kraja poginulo tokom Drugog svetskog rata, ali i da je ovaj kraj iznedrio osam narodnih heroja, koji više namaju ulice u ovom gradu.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa