16. decembar 2021.16. dec 2021.
Obilan sneg zadao glavobolje
OPŠTINA VLADIMIRCI

Obilan sneg zadao glavobolje

Vlažan sneg je doneo novu glavobolju, izlivanje poslovično Dobrave i bujičnih rečica pa su mnoge oranice ostale pod muljem slično kao za nedavnog kišnog talasa
Vikend za nama obeležio je sneg, koji se istini za volju očekivao, ali po onoj narodnoj, što pade pade, al što pretera...

I bilo ga je skoro za nevericu. U pojedinim delovima opštine sa nanosima i do pola metra. Čišćenje je bilo veliki izazov za JKP „Izvor“ koji brine o čišćenju putne mreže i za vreme padavina i posle njih. Radilo se punom parom. Posao koji je budno nadzirao i organizovao Nebojša Radović, imao je za cilj da se stigne svugde, ali i ispoštuju prioriteti. Narod voli reći da je svakome svoja muka najveća u očekivanju moćnih mašina, ali kao plod naše ćudi na mnogim mestima se samo čekalo. Prateći rad na terenu nametnuo se mlađi poljoprivrednik koji je narodski rečeno pljunuo u dlan da pomogne putarima. Svojim traktorom uz pravljenu grtaču očistio je mnoge puteve i sokake. I mada je svaki ovakav primer hvale vredan, želeo je ostati anoniman ali je besno zborio:

„ Da su naši stari čekali da im neko očisti put teško da bi nas bilo. Tužno je koliko nam nedostaje solidarnosti da bude kao u negdašnjim mobama da se pomogne svakome. Ali ne kaže se uzalud da sneg ne pada da pokrije breg, već...“

A opet vrednim putarima iz JKP „Izvor“ briga za razuđenu putnu mrežu je bila na prvom mestu a zahvalnost za očišćene puteve nije izostala. Koliko god da je sneg bio velik sve je lagano dolazilo u red i pored sporadično palih drveta i grana pa i bandera.

Vlažan sneg je doneo novu glavobolju, izlivanje poslovično Dobrave i bujičnih rečica pa su mnoge oranice ostale pod muljem slično kao za nedavnog kišnog talasa.

A i tu su probleme donela korita što uska što zatrpana svakojakim otpadom. Tek bilo kako bilo mukotrpan rad su ometale brojne zaorane kanalske mreže koje su se ironije radi osvetile upravo onima koji su ih zaoravali.

I da sve nije samo briga i ne briga postarali su se najmlađi. Za njih je sneg radost koju ne znaju sakriti. U jednom od sela pažnju je privukao maleni Marko na jednom od pobrđa pod snegom. On je to propratio pošto ga majka zvala kući suzno komentarišući da će se sneg umeđuvremenu istopiti. Tugovao je što je samo dan trajao Sneško koji je bio njegovih ruku delo.

A da je teško svima ugoditi uramili su stariji poljoprivrednici da se ovako obilan sneg ne može platiti.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa