17. februar 2022.17. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Profesori Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta u Srednjoj poljoprivrednoj školi

Odlična saradnja obrazovnih ustanova

U Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika Šabac održano je predavanje o aditivima u ishrani životinja u organizaciji Fakulteta veterinarske medicine. Dobra saradnja ŠPU i fakulteta
U Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika Šabac održano je predavanje o aditivima u ishrani životinja u organizaciji Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu i SPŠ. Naučni skup je deo aktivnosti visokoškolskih ustanova usmerenih ka edukaciji i umrežavanju sa srednjim stručnim školama, ali i eksperata u oblasti veterine i poljoprivrede.

Srednja poljoprivredna škola kao obrazovna ustanova posebnu pažnju posvećuje dodatnom usavršavanju nastavnog kadra, učenika i neguje dobru saradnju sa fakultetima.

direktor SPŠ
Predrag Savić, Foto: "Glas Podrinja"


-Imamo dugogodišnju sardnju sa fakultetima, te profesori rado dolaze i drže predavanja našim učenicima, poljoprivrednim proizvođačima. Studenti sa Veterinarskog fakulteta dolaze na našu farmu zbog prakse, a naši đaci po završetku školovanja stiču akademsko obrazovanje na pomenutom fakultetu - istakao je direktor SPŠ Predrag Savić.

O pravilnoj upotrebi aditiva u ishrani životinja govorio je dekan Fakulteta veterinarske medicine prof. dr Milorad Mirilović, kao i profesori Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine prof. dr Milorad Mirilović, Foto: "Glas Podrinja"


-Šabac je veliki centar, te je i škola veoma značajna za razvoj veterinarske struke. Značajan broj učenika nakon završetka srednje dolazi na Veterinarski fakultet, a naša ustanova se uz obrazovanje bavi i edukacijom veterinara koji na stručnim skupovima imaju priliku da nauče nešto novo- naveo je dekan Fakulteta veterinarske medicine prof. dr Milorad Mirilović.

Kako ističe šef Katedre za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine profesor doktor Dragan Šefer cilj je da se pravilnom upotrebom aditiva proizvedu bezbedne namirnice za ljudsku ishranu.

prof. dr Dragan Šefer, Foto: "Glas Podrinja"


-Dodaci (aditivi) se danas rutinski koriste u recepturama za optimalizaciju obroka životinja, a svaki od njih ima svoju namenu, te su ovakvi skupovi važni zbog diskusije koja može biti korisna za sve - istakao je prof. dr Šefer.

Predavanju su prisustvovali profesori, veterinari, farmeri, proizvođači proizvođači stočne hrane kako bi se dodatno informisali o najnovijim saznanjima i istraživanjima.

prof. dr Cvijan Mekić, Foto: "Glas Podrinja"


-Nakon zabrane antibiotika 2006. godine nauka je tražila alternativna rešenja kako bi sačuvala zdravlje domaćih životinja, a samim tim i ljudi. U svom izlaganju prisutnima sam govorio kako da se poboljša proizvodnja vezana za proteine, kao gradivne materije - dodao je prof. dr Cvijan Mekić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa