17. februar 2022.17. feb 2022.
Antraknoza lubenice i dinje
REČ STRUČNjAKA

Antraknoza lubenice i dinje

U godinama koje su sa dosta padavina usled pojave prouzrokovača antraknoze lubenica (Colletotrichum lagenarium) veći deo lisne mase, vreže i plodova može potpuno da propadne. Zbog ovakvih povoljnih vremenskih uslova za razvoj antraknoze, moramo biti vrlo obazrivi i pravovremeno izvršiti zaštitu useva.

Osim na lubenici i dinji, javlja se i na krastavcima, tikvama i samoniklim biljkama.
Simptomi bolesti se zapažaju na svim nadzemnim delovima biljaka: lišću, stablu (vreži) i plodovima. Prvi simptomi se javljaju na kotiledonim listićima u vidu nekrotičnih, mrkih pega. Oboleli kotiledoni se suše i opadaju. U polju se prvi znaci bolesti uočavaju na najstarijem lišću pri osnovi vreže i ono u početku žuti, a kasnije se na njemu javljaju pojedinačne okrugle do uglaste mrke pege sa hlorotičnim oreolom, veličine od 0,2-2 cm. U okviru ovih pega lisno tkivo puca, cepa se i ispada.

U slučajevima jačih zaraza, pege prekrivaju čitav list, zbog čega se suši i izgleda kao spržen.
Karakteristični simptomi nastaju kasnije na stablu i plodu.

Na stablu se obrazuju izdužene pege ovalnog oblika, udubljene naročito pri osnovi stabla. Pege su duge 1-5 cm. Zahvaćene vreže i lišće na njima se suše. Naročito su upadljive pege na plodu. Javljaju se u vidu dubokih, izolovanih ili međusobno spojenih ozleda 2-3 cm u prečniku. U središnem delu ozleda obrazuje se narandžasti eksudat sa konidijama koji pokriva gotovo čitavu pegu. Naseljavanjem i sekundarnih parazita oboleli plodovi trule i propadaju.
Razvoju patogena pogoduje toplo i kišovito vreme. Konidije klijaju pri temperaturi 4-36 °C (optimalna 24-26 °C) i vlažnost vazduha 60-100 %.

Mere zaštite
Gajenje otpornih sorti, dezinfekcija semena (tretiranje 1 kg semena sa 4 grama TIRAMA inaktivira konidije parazita na površini semena), plodored u trajanju od najmanje tri godine. Tokom vegetacije treba koristiti sledećefungicide: Score 0,5 lit/ha, Antracol 2-2,5 kg/ha, Dithane 2-2,5 kg/ha, Bravo 2 lit/ha, Quadris 0,75 lit/ha, Folio gold 2,5-3 lit/ha. Usev mora da bude isprskan pre svakog novog kišnog perioda.
Slobodan GošiĆ dipl. inž. poljoprivrede

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa