17. februar 2022.17. feb 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Obeležen Dan državnosti- 15. februar

Dan stvaranja moderne srpske države

Kako bi se sačuvalo i negovalo sećanje na junake i borce za nacionalnu slobodu Grad Šabac, članovi Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“ uz prigodan program obeležili su Dan državnosti kao važan datum iz nacionalne istorije
Republika Srbija Dan državnosti obeležava kao podsećanje na Sretenje (15. februar) 1804. godine, kada je podignuta nacionalna revolucija i započelo oslobađanje od osmanske vlasti, a isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog pašaluka u Marićevića jaruzi doneta je odluka o podizanju bune protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović - Karađorđe. Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje. Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, a Mišarska bitka zauzima posebno mesto na mapi istorijskih događanja s početka XIX veka.

Foto: Glas Podrinja


Kako bi se sačuvalo i negovalo sećanje na junake i borce za nacionalnu slobodu Grad Šabac, članovi Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“ uz prigodan program obeležili su ovaj važan datum iz nacionalne istorije. Član amaterskog pozorišta “Vožd Karađorđe” kazivao „Besedu o Karađorđu“.

-Mnogi su o Mišaru pisali i ostavili stihove za nezaborav i rekli da nije bilo Mišara ne bi bilo ni Evrope. Nadamo se da će na ovom mestu biti veliki kompleks koji će sve podsećati na trenutke slavne istorije. Imali smo sreću da nas je i vreme poslužilo i da je dan bio blistav, baš kao na dan bitke - rekao je predsednik Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“ Stevan Simić.

U ime grada Šapca okupljenim građanima, predstavnicima lokalnih samouprava, boračkih udruženja obratio se gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić čestitavši praznik uz reči da se sloboda mora čuvati.

Foto: Glas Podrinja


- Na Mišaru se uvek setimo slavnih predaka koji su utkali svoje živote, čast i ljubav prema otadžbini u slobodu koju danas imamo. Te 1804. godine Karađorđe je podigao ustanak, a 1835. je donet prvi moderan ustav Srbije. Mnogi su dali sve Republici Srbiji, a za uzvrat nisu ništa tražili. Njih se 15. februara sećamo i to mora da nam bude vodilja za budućnost koju gradimo. Imamo dobre temelje, a na nama je da sačuvamo slobodu i suverenitet Republike Srbije. Grad Šabac čuva sećanje na pretke za potomke kako bi negovali prave vrednosti. Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i svim građanima Srbije i Šapca čestitam Dan državnosti Republike Srbije - istakao je gradonačelnik Pajić.

Polaganjem venaca i opelom na Mišaru kraj spomen obeležja posvećenom jednom od najvažnijih bojeva Prvog srpskog ustanka odata je počast svim stradalima u borbi za slobodu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa