17. februar 2022.17. feb 2022.
Dušan Stanojlović (Foto: privatna arhiva)

Dušan Stanojlović (Foto: privatna arhiva)

Na zahtev čitalaca:
Dušan Stanojlović talentovani maturant Škole primenjenih umetnosti

Sebe sam spoznao kroz fotografiju

„Najvažnija osobina fotografa je da iskaže svoju kreativnost i prepozna događaj koji će biti zanimljiv da se prenese fotografijom. Veština fotografa je u preciznosti i strpljivosti kao i u komunikaciji sa svetom“, kaže Dušan Stanojlović maturant Škole primenjenih umetnosti u Šapcu
Dušan Stanojlović, učenik četvrte godine Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, smer juvelir, tokom školovanja osvajao je brojne nagrade, priznanja i pohvale. U svom portfoliu zabeležio je Posebnu pohvalu na Međunarodnom konkursu MiniRestart, Međunarodnu nagradu za Sliv reke Save na temu ,,Zaštitimo našu kulturnu baštinu”, Druga nagrada za fotografiju na Republičkoj smotri likovnih stvaralaca. Najponosniji je na Prvu nagradu Fakulteta savremenih umetnosti za fotografiju na temu „Ogledalo”, a ljubav prema stvaralaštvu i talenta za umetnost doveli su ga iz Velike Plane u Šabac.

-Kao jedan od najredovnijih i najaktivnijih polaznika sekcije za fotografiju u našoj školi, Dušan je učestvovao je na svim fotografskim izložbama koje smo organizovali u prethodne četiri godine, a kruna njegovog rada u ovoj oblasti, tokom četvorogodišnjeg školovanja, biće samostalna izložba koju planiramo ovog proleća u našoj školi, kao i u galeriji Sudentskog kulturnog centra u Beogradu. Dušan uvek daje svoj maksimum, konstantno pomerajući granice svog stvaralaštva, postavlja visoke standarde i uvek spremno odgovara na svaki umetnički izazov- istakao je profesor Škole primenjenih umetnosti Mihailo Simović.


-Roditelji su saznali da postoji Škola primenjenih umetnosti u Šapcu koja se bavi starim zanatima, jer mi je želja bila da upišem nešto u vezi umetnosti. Pored mnogobrojnih smerova koje moja škola ima odlučio sam se za juvelirstvo zbog postupka izrade nakita i dizajn. Prednost Škole je što nam pruža znanja i osposobljava za rad iz oblasti koje smo odabrali, a imamo mogućnost učešća na mnogobrojnim sekcijama i konkursima. Takođe, imamo priliku da izlažemo svoje radove na brojnim izložbama u kulturnim institucijama. Profesori su uvek tu za nas. Oni prepoznaju naše talente i usmeravaju nas tokom školovanja - kaže mladi Stanojlović o odabiru obrazovne ustanove i utiscima.
Autor fotografije Dušan Stanojlović

Kao posebnost navodi Sekciju za fotografiju i digitalnu grafiku koja već godinama učenicima daje mogućnost da iskažu svoje afinitete i umetnički senzibilitet. Uz podršku i savete profesora stasavaju pravi majstori fotografije.

-Sekcija za fotografiju i digitalnu grafiku koju vodi profesor Mihailo Simović interesantnom čini znanje koje dobijamo iz oblasti fotografije i obrade fotografija u programima. Profesor Mihailo nesebično deli svoja znanja i iskustva sa nama, te nam omogućava da učestvujemo na mnogim takmičenjima ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu.

Sebe sam najviše prepoznao u oblasti fotografije. Kroz fotografiju ispoljavam svoje umetničko viĐenje, tragajući za sopstvenim likovnim izrazom


Na Dušanovim radovima dominiraju prizori iz svakodnevnog života. Odsustvo kolorita daju prostor da dočara svet na najbolji način i pokaže svoje umeće. Smatra da povezanost fotografa sa okruženjem daje posebnost procesu stvaranja.

-Najvažnija osobina fotografa je da iskaže svoju kreativnost i prepozna događaj koji će biti zanimljiv da se prenese fotografijom. Veština fotografa je u preciznosti i strpljivosti kao i u komunikaciji sa svetom. Sebe sam najviše prepoznao u oblasti fotografije. Kroz fotografiju ispoljavam svoje umetničko viđenje, tragajući za sopstvenim likovnim izrazom.

Kao maturant Dušan razmišlja o nastavku školovanja. Želi da obrazovanje nastavi u prestonici.
-U planu mi je da upišem Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu smer Fotografija - kaže mladi Stanojlović.

M. Ž.

Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa