17. februar 2022.17. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba Miroslava Munižabe u Kulturnom centru Šabac

Jezička i likovna originalnost

„Munižaba se opredelio za tip slike koja ne uvažava razlike između apstrakcije i figuracije ali koja i te kako zahteva jezičku originalnost i materijalno bogatstvo likovnog tkiva“, Sreto Bošnjak
U galeriji Kulturnog centra do 21. feburara otvorena je samostalna izložba slika, autora Miroslava Munižabe iz Sremske Mitrovice.

Minužaba je slikarstvom počeo da se bavi početkom sedamdesetih godina prošlog veka, sa grupom mladih slikara entuzijasta. Iako je imao kreativnu pauzu ostao veran umetnosti, te je strast prema stvaralaštvu ostala sveprisutna. Bogat slikarski opus rezultirao je brojnim izložbama, kao i nagradama za umetnički rad, navodi se u zvaničnoj biografiji autora.

- Miroslav Munižaba iako nije akademski slikar, član je ULS-a i Udruženja likovnih stvaralaca Sremske Mitrovice i Vojvodine. Dobitnik je brojnih nagrada širom zemlje i u inostranstvu. Munižaba je umetnik koji dosledno prati svoj umetnički senzibilitet. Na izložbi u Kulturnom centru mogu se videti radovi ozbiljnog pregaoca i stvaraoca – istakla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.
O Munižabinom stvaralaštvu najslikovitije govori kritičar umetnosti Sreto Bošnjak naglasivši da autor „otvara se proces usaglašavanja forme i boje, svetlosti i tame, prostornih ritmova i fantastičnih detalja jednog sveta koji nudi podsvest“.

Foto: "Glas Podrinja"


„Formalno, ova koncepcija se blago oslanja na postenformelni model ali umesto neslikarskih materijala Munižabina slika, u svom globalnom aranžmanu, počiva na dobro odabranoj pikturalnoj materiji koja se često skuplja u dramatična čvorišta iz kojih se pomaljaju apstraktno asocijativni oblici kao novoviđeni „predmeti“ nekog imaginarnog sveta.

Munižaba se opredelio za tip slike koja ne uvažava razlike između apstrakcije i figuracije ali koja i te kako zahteva jezičku originalnost i materijalno bogatstvo likovnog tkiva. Iznad toga otvara se proces usaglašavanja forme i boje, svetlosti i tame, prostornih ritmova i fantastičnih detalja jednog sveta koji nudi podsvest. Munižaba uvažava pojam „majstorstvo “ ne samo kada je reč o slikarskoj tehnologiji nego i oslobođenoj imaginaciji koja nevidljivo čini vidljivim. Po njegovom shvatanju oblik ne sme da trpi zbog nedovoljne preciznosti ne samo percepcije oka već i stvaralačke moći slikarske ruke. Tek celovita slika daje apsolutno i smisaono opravdanje stvaral čkom činu i biću same slike.“ (iz kataloga, autor Sreto Bošnjak)
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa