Info

17. februar 2022.17. feb 2022.
Kritična faza razvoja strnih žita
VLATANjE

Kritična faza razvoja strnih žita

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac, vrši analizu trenutno prisutnog azota u usevu ozimih strnih žita na 4-5 dana pred prihranu, n-min metodom
Vlatanje strnih žita znači porast u stablo, a sada se bliži ova faza od koje zavisi visina prinosa. Zato, na šta treba poljoprivrednici da obrate pažnju? Pošto se internodije formiraju još na početku bokorenja, sada počinju da se izdužuju, počevši od prve, donje, a za njom u roku od 3-5 dana posle prve sve ostale redom u ovom intervalu. Na završetku bokorenja, formira se broj klasića u klasu, a u fazi vlatanja započinje diferenciranje cvetova.

Početak vlatanja pretstavlja momenat kada prva internodija izađe iznad površine zemljišta za 1-2 cm na glavnom izdanku, jer bočni izdanci vlataju kasnije. U ovoj fazi se diferenciraju budući delovi klasa, koji se nalaze na vrhu prve internodije koji su sada obavijeni listovima koji ih štite od spoljašnjih uticaja. Da bi ove faze razvoja prolazile nesmetano svoj razvoj, glavni činilac budućeg prinosa je temperatura spoljašnje sredine i treba da iznosi 15 stepeni ( ne peko 20), a onda da se povećava od 22-26 stepeni do faze cvetanja i oplodnje.

U suštini, biljke ulaze u fazu intenzivnog porasta i formiranja lisne mase koja će predstavljati osnovu formiranja prinosa, pa se može reći da je to kritičan period jer biljke imaju veću potrebu za vodom i hranljivim materijama, posebno azotom i fosforom u čijem nedostatku se usporava diferenciranje klasa i listova stabla, tako da će klas ostati kraći sa manjim brojem cvetova, listovi kraći i uži sa crvenoljubičastim nijansama, jer fosfor ograničava usvajanje azota i drugih hranljivih materija, a u ovoj fazi su biljke osetljive na niske temperature i nedostatak vlage.

U fazi početka vlatanja treba završiti prihranu KAN-om, AN-om ili SAN-OM, a posebnu pažnju posvetiti zaštiti od bolesti i korova, uz konsultacije sa stručnim licima za zaštitu bilja, koja se može obaviti u jednom prohodu.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac, vrši analizu trenutno prisutnog azota u usevu ozimih strnih žita na 4-5 dana pred prihranu, n-min metodom, tako da svi zaineresovani poljoprivrednici mogu doći u službu i interesovati se, kako bi dobili sliku o količini azota i na osnovu toga dobili preporuku za količinu i vrstu đubriva koju mogu primeniti u prihrani, čime će uneti tačno potrebne količine bez suviška i bez manjka.
Dipl. Inž. GORDANA REHAK

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa