24. mart 2022.24. mar 2022.
Šabac u znaku 11. festivala gudača
Muzička škola „Mihailo Vukdagović“

Šabac u znaku 11. festivala gudača

U organizaciji gudačkog odseka Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, od 18 do 22. marta u Šapcu je održan 11. festival gudača na kojem je učestvovalo 120 takmičara – učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Srbije i regiona. Takmičari, koje je spremalo 35 profesora, u pratnji 25 korepetitora uzeli su učešće u 4 discipline: violina, viola, violončelo i kamerna muzika
U organizaciji gudačkog odseka Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, od 18 do 22. marta u Šapcu je održan 11. festival gudača na kojem je učestvovalo 120 takmičara – učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Srbije i regiona. Takmičari, koje je spremalo 35 profesora, u pratnji 25 korepetitora uzeli su učešće u 4 discipline: violina, viola, violončelo i kamerna muzika.

Učesnike takmičenja ocenjivali su Jelena Vukajlović (profesor violine, MŠ „Kosta Manojlović“ – Zemun), Milan Čizmić (profesor violine, MŠ „Slavenski“ – Novi Sad), Snežana Stevanović (profesor violine, MŠ „Živorad Grbić“ – Valjevo), van. prof. dr um. Vladimir Marković (Muzička akademija – Istočno Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Nevena Busarac (profesor violončela, Škola za muzičke talente – Ćuprija), Marko Milenković (vođa viola, Stuttgarten Kammerorchester – Štutgart, Savezna republika Nemačka), kao i profesori violine šabačke muzičke škola Dragana Gajić-Milošević, Ljiljana Maksimović, Željko Janković i Goran Dimitrijević i profesor violončela Jovana Parčetić.

Zvanje laureata u disciplini violina pripalo je Milivoju Jovanoviću, učeniku MŠ „Živorad Grbić“ iz Valjeva, klasa Angelina Novaković. Za najbolju učenicu srednje škole u disciplini violina proglašena je Tina Petrović iz MŠ „Živorad Grbić“ iz Valjeva (klasa Angelina Novaković), a za najboljeg učenika osnove škole Lazar Gligorić iz MŠ „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice (klasa Milan Čizmić).

U disciplini violončela sve tri glavne nagrade pripale su učenicima Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Zvanje laureata ponela je učenica Kristina Antić (klasa Nevena Busarac), dok je za najboljeg učenika srednje škole proglašen Željko Tamburić (klasa nevena Busarac), a za najbolju učenicu osnovne škole proglašena je Petra Filipović (klasa Eli Krsteva).

Laureatima 11. gudačkog festivala pripala je i novčana nagrada, dok su najbolji učenici nagrađeni besplatnom kotizacijom za 12. festival gudača planiran za 2022. godinu.
Učenici šabačke muzičke škole i njihovi nastavnici i na ovom takmičenju postigli su zapažene rezultate osvojivši 14 prvih, 7 drugih i 1 treću nagradu.

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ još jednom se pokazala kao izuzetan organizator jednog od niza festivala i na par dana ponovo bila centar umetničkih dešavanja u gradu


Prvu nagradu u disciplini violina osvojili su sledeći učenici: Tina Marjanović i Ena Bojić (klasa Dragana Gajić-Milošević), Jovana Simić i Andrea Vukašinović (klasa Željko Janković), Nemanja Petrović (klasa Milan Bogdanović) i Staša Gavrilović, Milica Ilić, Lena Gligorić, Lenka Jovanović i Stefan Nikolić – klasa Goran Dimitrijević. Druga nagrada pripala je Eleni Nedić (klasa Milena Spasojević-Pajić), Aleksandru Pajičiću i Sari Savić (klasa Dragana Gajić-Milošević), Emiliji Kojić i Marti Jovičić (klasa Ljiljana Maksimović) i Sofiji Grubić (klasa Željko Janković), dok je treću nagradu osvojila Anja Adamović (klasa Ljiljana Maksimović).

U disciplini violončelo MŠ „Mihailo Vukdragović“ imala je dva takmičara (klasa Jovana Parčetić), pri čemu je Vuk Ristić osvojio prvu, a Mia Đuričić drugu nagradu.

U disciplini kamerna muzika učenici šabačke muzičke škole poneli su tri prve nagrade: Trio „Entika“ (Ena Bojić,Tina Marjanović i Katarina Gačić) i Trio „Mas“ (Marta Jovičić, Anđela Senić i Sara Arsenović) – klasa Dragana Gajić-Milošević, kao i Duo „Stanlio i Olio“ (Stefan Nikolić i Luka Ivanović, klasa Goran Dimitrijević).

Prvog dana Festivala u svečanoj sali Muzičke škole održan je i koncert na kojem su nastupili Marko Milenković (viola), Jovana Parčetić (violončelo), Marija Obrenović i Boris Jekić (klavir). Izvođači su svojim nastupom ostavili snažan utisak na brojnu publiku, čime su dodatno ulepšali festivalske dane.

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ još jednom se pokazala kao izuzetan organizator jednog od niza festivala i na par dana ponovo bila centar umetničkih dešavanja u gradu. Sjajna organizacija koja je protekla u pozitivnoj atmosferi, druženju i izražavanju kroz muziku, zasigurno će biti razlog da prezadovoljni učesnici i naredne godine posete naš grad.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa