14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

TROMBOFILIJA, ČEST PROBLEM U TRUDNOĆI

Stanje koje povećava sklonost ka trombozi

“Trombofilija predstavlja stanje kod koga postoji povećan rizik za nastanak krvnog ugruška, odnosno tromba, u cirkulaciji. Trudnoća je sama po sebi trombofilno stanje, odnosno stanje sa povećanim rizikom za nastanak tromboze jer se organizam prirodnom hiperkoagulacijom brani od pojačanog krvarenja. Kada se otkrije da žena ima trombofiliju dalji tretman zavisi od toga da li je stanje otkriveno u toku trudnoće, ili se žena priprema za novu trudnoću sa već postavljenom dijagnozom” navodi dr Branko Mišić, specijalista ginekologije i načelnik Službe za zaštitu zdravlja žena Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”
Sve češće se može čuti da trudnice imaju problem sa trombofilijom, odnosno da žene koje planiraju trudnoću uzimaju terapiju zbog ove “bolesti”. Kako objašnjava dr Branko Mišić, specijalista ginekologije i načelnik Službe za zaštitu zdravlja žena Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”, ovo zapravo nije bilest, nego stanje koje povećava sklonost za nastanka tromboze.

-Trombofilija predstavlja stanje kod koga postoji povećan rizik za nastanak krvnog ugruška, odnosno tromba, u cirkulaciji. Tromb se može formirati u arterijama i u venama tj. može nastati arterijska ili venska tromboza. Većina osoba sa trombofilijom nema vidljive simptome niti zdravstvene probleme. Znači, trombofilija nije bolest već stanje povećane sklonosti za nastanak tromboze u cirkulaciji. Da bi se desila tromboza moraju biti ispunjeni i drugi faktori, navodi dr Mišić.

Dijagnoza trombofilije postavlja laboratorijskim ispitivanjem određenih parametara iz krvi kod žene koja ima ispoljene neke simptome


Kao faktore koji pomažu razvoj tromboze dr Mišić navodi: godine starosti, povišen krvni pritisak, pušenje, dijabetes, prekomernu telesnu težinu, smanjenu fizičku aktivnost - dugotrajno mirovanje, hirurške intervencije, maligne bolesti, deficit prirodnih antikoagulanasa, hormonsku kontracepciju ali i trudnoću i postporođajni period.

-Trudnoća je sama po sebi trombofilno stanje, odnosno stanje sa povećanim rizikom za nastanak tromboze jer se organizam prirodnom hiperkoagulacijom brani od pojačanog krvarenja. Formiranjem malih, sitnih trombova začepe se krvni sudovi posteljice i na taj način dolazi do infarkta posteljice, odnosno posteljica i plod ne primaju dovoljnu količinu kiseonika i hranljivih materija putem krvi, kaže dr Mišić.

Dr Mišić: najčešći razlozi za nastanak tzv. fosfolipidni sindrom, autoimuna oboljenja, malignitet, teže infekcije, Foto: Pixabay


Zavisno od toga kako nastaje, trombofilije se dele na nasledne i stečene. To znači da žena može da ima urođenu trombofiliju ili da joj se u toku života pojavi tzv. stečena trombofilija. Dr Mišić ističe da su najčešći razlozi za njen nastanak tzv. fosfolipidni sindrom, autoimuna oboljenja, malignitet, teže infekcije.

-Ukoliko žena ima urođenu ili stečenu trombofiliju, kod nje se može javiti infertilitet – nemogućnost začeća. Ukoliko se desila trudnoća, u određenim situacijama se može posumnjati da trudnica ima neki oblik trombofilije. Sumnjamo kada se primeti: Spontani pobačaj, odnosno prevremeni završetak trudnoće, pre 20. nedelje; Prevremeni porođaj, odnosno porođaj koji se desio pre 37. nedelje trudnoće; Mrtvorođenost ili intrauterina smrt ploda posle 20. nedelje trudnoće; Intrauterini zastoj u rastu, što znači slab rast bebe u materici koji je nastao zbog insuficijencije posteljice, odnosno nesposobnosti posteljice da prenese dovoljne količine hranljivih materija plodu i Preeklampsija, to je stanje koje se obično javlja u drugoj polovini trudnoće. Karakteriše se povišenim krvnim pritiskom, pojavom otoka, glavoboljom, a dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i laboratorijskih analiza, objašnjava dr Mišić.

Navodi da se dijagnoza trombofilije postavlja laboratorijskim ispitivanjem određenih parametara iz krvi kod žene koja ima ispoljene neke simptome: nepoznat razlog infertiliteta, ponavljani spontani pobačaji u ranoj trudnoći – tri spontana pobačaja do 10. nedelje trudnoće, dva spontana pobačaja do 20. nedelje trudnoće, intrauterina smrt ploda, zastoj u rastu ploda, pojava preeklampsije...

Trombofilija nije bolest već stanje povećane sklonosti za nastanak tromboze u cirkulaciji


-Kada se otkrije da žena ima trombofiliju dalji tretman zavisi od toga da li je stanje otkriveno u toku trudnoće, ili se žena priprema za novu trudnoću sa već postavljenom dijagnozom. Ukoliko se prvi put otkrije u trudnoći odmah se obavlja konsultacija hematologa koji će u zavisnosti od tipa trombofilije i vrednosti ddimera odrediti terapiju. To može biti samo nadoknada folnom kiselinom ili se lečenje vrši sa malim dozama aspirina; niskomolekularnim heparinom. Terapija se primenjuje tokom cele trudnoće i do 6 nedelja nakon trudnoće. Posle tog perioda žena nema potrebe za lečenjem, savetuje joj se da izbegava oralnu kontracepciju. Ako smo utvrdili prisustvo trombofilije kod žene nakon spontanih pobačaja , ona odgovarajuću terapiju koju je propisao hematolog počinje da koristi kada se postavi dijagnoza nove trudnoće, navodi dr Branko Mišić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa