Info

21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Moj Šabac u Biblioteci šabačkoj

Omaž gradu

„Ovogodišnja izložba posvećena je gradu i njegovim simbolima, kao gradu koji je spoj evropske elegancije i topline, gostoprimljivosti i duhovitosti njegovih stanovnika“, ističe profesorka ŠPU Mina Stupar
U okviru edicije „Kultura ćirilice“ u Galeriji gradskog hrama priređena je izložba „Moj Šabac“ povodom dva važna jubileja, dve decenije saradnje Biblioteke šabačke i Škole primenjenih umetnost i Dana grada Šapca.

Postavka je posvećena simbolima grada, te su učenici inspiraciju pronašli u svemu što Šabac čini posebnim.

-Svake godine učenici nas iznenade raskošnim talentom, originalnošću postavke i potvrđujući da su formirani umetnici koji će negujući kulturu ćirilice jednog dana biti pravi ambasadori i ponos našeg grade - istakla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović o postavci.

-Šabac je grad koji sam odabrala, nije mi dodeljen. On nije samo nužan razlog moje egzistencije, već dovoljan razlog za sreću i ponos, jer sam ga birala. Moj Šabac u kom sam rođena, odgojena. Grad u kom čuvam sva svoja juče i stremim ka sutra.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić ukazala je na dugogodišnju saradnju dve ustanove.

-Biblioteka je uvek naša kuća znanja i podrške. Tokom dve decenije putovali smo kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Naša obaveza je da čuvamo grad, njegovo istorijsko i kulturno nasleđe. Uverena sam da će lista simbola grada u narednim decenijama biti sve duža, jer se Šabac ubrzano razvija na zadovoljstvo svih nas - navela je direktorka ŠPU.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić otvarajući postavku podsetio je prisutne na važnost negovanja kulture u javnoj sferi.

-Drago mi je što je baš izložbom u Biblioteci započela proslava obeležavanja Dana grada Šapca. Kroz postavku možemo videti kako se grad razvijao kroz vekove i šta je to što baštini. Smatram da je 22. April dobro odabran kao datum za Dan grada. Kada je poslednji turski vojnik napustio kasarnu na Savi to je bila posledica, ne ratova, nego pregovora i to je ono što baštinimo. To treba u buduće da bude velika vrednost našeg grada, jer negujemo dijalog, imamo razumevanja za sve i to se oseća u gradu - dodao je Pajić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa