21. april 2022.21. apr 2022.
Saradnja sa mladima Zapadnog Balkana
KANCELARIJA ZA MLADE GRADA ŠAPCA

Saradnja sa mladima Zapadnog Balkana

Stručna hemijska i tekstilna škola iz Šapca učestvovala je u projektu Regionalne kancelarije za saradnju mladih iz zemalja Zapadnog Balkana - RYCO Superschools Western Balkans Exchange Scheme.

Projekat sprovode GIZ i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), a zajednički ga finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Projekat je usredsređen na pružanje podrške školama u razvoju i realizaciji razmene mladih. Mi smo jedna od 18 škola iz Srbije koja je dobila ovaj projekat. Naša tema je održiva moda - redizajniranje starih odevnih predmeta i upotreba tekstilnog otpada. Program, takođe, ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja, i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih lokalnih zajednica sa teritorije Zapadnog Balkana. Nadamo se da će ova razmena doprineti stvaranju podržavajućih zajednica koje neguju kulturu nenasilja, slobodu izražavanja i regionalnu saradnju.

Naša partnerska škola jeste Srednja škola „Gorče Petrov” iz Prilepa, Severne Makedonije. U Prilepu smo boravili od 21. marta do 27. marta. Učestvovalo je po dvanaestoro učenika iz obrazovnog profila modni krojač, iz obe škole, i po dve profesorke. Učenici i učenice su druga i treća godina srednje škole. Profesorke koje su bile koordinatorke: Dragica Mićić i Sanja Rajčević. Naše drage prijatelje iz Prilepa ugostili smo u Šapcu u periodu od 11. aprila do 17. aprila.

U školskoj krojačnici đaci su bili vredni i angažovani. Osmišljavali su, kreirali, krojili, diskutovali u radionicama, družili se, uživali i započinjali prijateljstva, koja će trajati još dugo. Reprezentativni modeli izabrani su za izložbu u Kancelariji za mlade grada Šapca. U subotu, 16. aprila, svečanom otvaranju izložbe projektnih radova prisustvovali su i roditelji, profesori, prijatelji. Tokom razmene đaci su imali i zanimljive radionice o identitetu, multikulturi, toleranciji, stereotipima i predrasudama. Naučili su šta je kvilingovanje, ali i koje su prednosti organskog pamuka.

Uživali su u šetnji i edukativnom razgledanju prve varoši Srbije. Razgovor sa gradonačelnikom i članovima Gradske uprave protekao je u prijatnoj atmosferi u Dunjića kući.

Posetili su i Narodni muzej i Muzej šabačkih Jevreja, zatim spomen – kompleks Tekeriš. Oduševila ih je priča o zabranjenoj ljubavi između Pavla i Đule – Ašikov grob. Na kraju tog dana uživali su na izletu u kompleksu manastira Kaona.

Tokom ove razmene uključili smo i đake drugih obrazovnih profila naše škole: sekciju Uradi sam, Učeničku kompaniju, školski bend, sertifikovanog vršnjačkog edukatora. Lokalna zajednica pružila nam je podršku i saradnju kroz učešće Kancelarije za mlade grada Šapca, Turističke organizacije grada Šapca i lokalnih medija. Humanitarnoj organizaciji „Humano srce” donirali smo đačke radove.
Ovo jeste kraj projekta, ali je početak jednog divnog prijateljstva i saradnje. Pred nama su nova druženja i susreti.
Sanja Rajčević, prof. srpskog jezika i književnosti, Stručna hemijska i tekstilna škola i Mirjana Janjić, direktorka Kancelarije za mlade grada Šapca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa