21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Sprovođenje akcija pojačane kontrole saobraćaja

Poštovanje propisa put ka bezbednosti

U cilju povećanja bezbednosti saobraćaja na području Policijske uprave u Šapcu, pripadnici policije pojačano kontrolišu saobraćaj sa posebnim akcentom na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda
U cilju povećanja bezbednosti saobraćaja, sprovode se kako redovne, tako i regionalne, lokalne, centralne i međunarodne akcije usmerene na sankcionisanje prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda. Na teritoriji Mačvanskog okruga uočeno je da veliki broj građana ne poštuje saobraćajne propise.

Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave Šabac pokriva teritoriju Mačvanskog okruga koja ima dva grada i šest opština. Na tom području živi oko 300.000 stanovnika i predstavlja važno tranzitno područje preko kojeg prelazi veći broj državnih puteva. Samo grad Šabac ima oko 115.000 stanovnika, a kroz grad prolazi sedam važnih državnih puteva kojima tranzitira veliki broj vozila.

POJAČANE KONTROLE
U cilju povećanja bezbednosti saobraćaja na području Policijske uprave u Šapcu, pripadnici policije pojačano kontrolišu saobraćaj sa posebnim akcentom na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda.

-Akcije koje sprovodimo jedan su od načina da poboljšamo stanje bezbednosti saobraćaja. Za prva tri meseca ove godine, na teritoriji naše policijske uprave sprovedena je 21 regionalna akcija, 19 lokalnih, jedna centralna i dve međunarodne u saradnji sa Evropskom mrežom saobraćajne policije, a ove akcije, između ostalog, bile su usmerene na otkrivanje prekršaja prekoračenje brzine kretanja, vožnju pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, korišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoza dece - rekao je načelnik Odeljenja saobraćajne policije Zoran Selenić.

Prema njegovim rečima, u redovnim i pojačanim kontrolama, od početka godine otkriveno je ukupno 13.369 prekršaja, što je za oko 36,5 odsto više u odnosu na prva tri meseca 2021. godine.
Najčešći prekršaji su neprilagođena brzina - 3.605 prekršaja, potom nekorišćenje sigurnosnog pojasa - 2.259, a zatim i nepropisno parkiranje - 1.234. Policija je zatekla i 835 vozača koji su za volanom bili pod dejstvom alkohola i 18 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Tokom prethodne godine, saobraćajna policija sprovela je 52 regionalne akcije, dve centralne i 10 međunarodnih, a kako u njima, tako i tokom redovnih kontrola, otkriveno je ukupno 41.758 prekršaja, što je za oko 12 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

MEĐUNARODNE AKCIJE - POJAS, BRZINA
Početkom aprila, tokom međunarodne akcije usmerene na otkrivanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoza dece otkriveno je ukupno 1.223 prekršaja.

Od ovog broja, sankcionisano je 919 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih 769 vozača, kao i 31 prekršaj nepropisnog prevoza dece. Takođe, sankcionisana su 273 vozača koja su nepropisno koristila mobilni telefon.

-Ako ovu statistiku uporedimo sa drugim gradovima u Srbiji, možemo se pohvaliti da smo drugi po broju otkrivenih prekršaja - istakao je načelnik.

APEL UČESNICIMA U SAOBRAĆAJU
Načelnik Selenić naglasio je da će saobraćajna policija, u cilju unapređenja stanja bezbednosti tokom predstojećih praznika pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju s posebnim akcentom na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda.
-Apelujemo na vozače da poštuju ograničenje brzine kretanja vozila i koriste sigurnosni pojas, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, kao i da ne koriste mobilni telefon na nepropisan način. Takođe, apelujemo i na sve ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, jer na taj način čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju - poručio je Zoran Selenić.


U međunarodnoj akciji pojačane kontrole usmerenoj na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine, sprovedenoj krajem marta, sankcionisano je ukupno 1.384 prekršaja, od kojih 1.116 prekršaja neprilagođene brzine, a 38 vozača zatečeno je kako upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.
Tokom ove akcije, saobraćajna policija angažovala je sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja, a svaki vozač koji je zaustavljen zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja bio je i alkotestiran.

U okviru akcije realizovan je i takozvani „Spid maraton“, tokom koga je na svim najvažnijim putnim pravcima brzina merena neprekidno, u trajanju od 24 časa i tokom koje je sankcionisano 165 vozača koji su vozili brzinom većom od dozvoljene, kao i četiri koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola.

Brzinu je najviše prekoračio vozač „bmv“ koji je u Duvaništu vozio 140,6 kilometra na čas, što je za 90,6 više od dozvoljene, dok je u Loznici zaustavljen vozač „opel astre“ sa 3,02 alkohola u organizmu.

KAZNE ZA PREKRŠAJE
Za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđena je novčana kazna u iznosu od 3.000 do 140.000 dinara, a za vožnju pod dejstvom alkohola predviđene su novčane kazne u iznosu od 10.000 do 140.000 dinara.

Kretanje vozila na putu u naselju koja je za više od 90 kilometara na čas veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 kilometara na čas veća od dozvoljene, kao i vožnja u stanju potpune alkoholisanosti, više od 2 promila, smatra se nasilničkom vožnjom i osim novčane kazne u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara izriče se i kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara, kao i obavezno izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 10 meseci i izricanje 15 kaznenih poena.

Ukoliko vozač ne koristi sigurnosni pojas kako je to propisao proizvođač vozila, ili ukoliko vozač motocikala i mopeda ne nosi zaštitnu kacigu, kazniće se sa 10.000 dinara, a istu novčanu kaznu će platiti i vozač koji koristi mobilni telefon na nepropisan način.

PREVENTIVNE AKCIJE
Pored aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju saobraćajnih prekršaja, pripadnici saobraćajne policije aktivno učestvuju i u mnogim preventivnim projektima i kampanjama koje imaju za cilj povećanje svesti svih učesnika u saobraćaju.

U saradnji sa gradom, Agencijom za bezbednost i Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja sprovodimo projekte čiji je cilj da našim sugrađanima ukažemo koliko je bitno da dosledno poštuju saobraćajne propise, jer je to jedini način da čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

-U akciji „Mladi i bezbedni“ razgovarali smo sa mladim vozačima o značaju poštovanja saobraćajnih propisa i apelovali na njih da budu pažljivi kako u cilju njihove, tako i u cilju bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Tokom projekta „Kaciga glavu čuva“, koji smo sproveli u saradnji sa moto klubom „Čivija“, a koji je bio usmeren na vozače motocikala, delili smo flajere o bezbednom korišćenju kacige, dok su biciklistima i pešacima na našem području podeljeni „treptači“ odnosno uređaji koji omogućavaju uočavanje biciklista i pešaka u uslovima smanjene vidljivosti- istakao je načelnik Selenić.

Inače, pripadnici saobraćajne policije u Srbiji, pa tako i na području Policijske uprave Šabac tradicionalno, početkom školske godine realizuju preventivnu akciju „Škola“, tokom koje je pojačana kontrola saobraćaja na ulicama i raskrsnicama u zonama škola, a najveća pažnja posvećena je prvacima kojima policajci pružaju pomoć na prilazima školama.

Takođe, kako bi putovanje učenika na ekskurzije bilo bezbedno, saobraćajna policija kontroliše autobuse i vozače koji prevoze đake i od početka godine prekontrolisano je 15 autobusa kojima su se učenici vozili na ekskurzije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa