26. maj 2022.26. maj 2022.
Foto: MUO

Foto: MUO

Proslava

Dan zajedničkog veća opština Vukovar

U ponedeljak 23. Maja, u Parohijskom domu u Vukovaru održana je proslava Dana zajedničkog veća opština Vukovar.

Zajedničko veće opština osnovano je pre 25 godina u Erdutu, potpisivanjem Erdutskog sporazuma , između predstavnika Vlade Republike Hrvatske i tadašnjih predstavnika Srba, uz posredovanje međunarodne zajednice. Ovim sporazumom zaustavljen je rat i stradanje mnogih nedužnih ljudi, srpskoj zajednici je omogućen ostanak na njenim vekovnim ognjištima, a pripadnicima hrvatskog naroda povratak u svoje kuće i stanove. Izvršena je i demilitarizacija ovog prostora. Ovo je institucionalni okvir koji štiti prava srpskog naroda u Republici Hrvatskoj, pre svega nacionalni, verski i kulturni identitet. Posebna pažnja posvećena je i ekonomskom razvoju zajednice koja omogućava ostanak našeg naroda i mladih generacija na svojim vekovnim ognjištima.

Svečanost je otvorio i prisutne pozdravio predsednik Dejan Drakulić koji je govrio o značaju i ulozi Zajedničkog veća opština i planovima za naredni period.

Proslavi su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Hrvatske i Srbije, gradonačelnici gradova i predsednici opština, Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, konzul Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, načelnici Južnobačkog, Mačvanskog i Zapadnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, Vladan Krasavac i Goran Novaković i mnogi drugi.

U kulturno umetničkom programu nastupili su Javorčići, najmlađi članovi Vukovarskog pevačkog društva Javor.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa