2. jun 2022.2. jun 2022.
Juniorski šampion Evrope sa Megom (foto: zv. fb stranica KK Mega Mocart)

Juniorski šampion Evrope sa Megom (foto: zv. fb stranica KK Mega Mocart)

KOŠARKA: ANDREJ MUŠICKI, JUNUORSKI ŠAMPION EVROPE

Biti na krovu Evrope

Rivali koji su doneli veliko iskustvo. Jedan od najmlađih na turniru. Najteže protiv Parižana. Sistem rada u Megi poznat širom regiona. Reprezentativne obaveze prioritet i Svetsko prvenstvo u Španiji
Beograd nedavno nije bio samo domaćin finalnog turnira Evrolige gde se na kraju radovao turski Efes, već je ugostio i najbolje mlade, juniorske timove u Evropi na najvažnijem klupskom takmičenju za ovaj uzrast Next generation turniru, gde je veliki pobednički pehar i zvanje klupskog šampiona Evrope ponela ekipa Mega Mocarta.

Deo šampionske ekipe koja je ostvarila najveći uspeh u istoriji ovog kluba bio je i mladi Šapčanin Andrej Mušicki. Iako mlađi od ostalih, dobio je priliku, imao značajnu minutažu, gotovo 23 minuta po meču, koju je iskoristio na najbolji način. Postigao je 35 poena, istakao se u asistencijama i defanzivi i pomogao klubu da ostvari san koji je i prethodnih godina bio blizu.
Andreju ovo nije prvi pehar ove sezone, već je postao šampion Srbije u svom uzrastu do 17 godina, a izdvojio je vreme na reprezentativnim pripremama da se osvrne na veliki uspeh koji je ostvario noseći dres Mega Mocarta.

Još jedan pehar u ovoj sezoni i to najvredniji, pehar najboljeg mladog tima Evrope. Pet utakmica, pet pobeda.

-Veliki uspeh za klub. Posle dva neuspeha u odlučujućim duelima, ova generacija je probila tu barijeru i podigla izuzetno vredan trofej. Od starta smo znaali da je ovo najvažnije takmičenje za nas, borba sa najjačim klubovima Evrope gde su svi u klubu želeli da pokažu kako smo zaista u vrhu kontinenta. Pripremali smo se naporno i želeli smo da se u Beogradu predstavimo na najbolji način, što smo i uspeli.

Na suprotnoj strani su bila velika evropska imena poput Reala, makabija, Pariza, Asvela, klubovi koji pojavom izazivaju respekt, ali su poznati i po ulaganju u mlađe kategorije.

-Svaki rival je negovao neki svoj stil igre i svaka utakmica je zahtevala posebnu i detaljnu pripremu za koju nemate mnogo vremena. Čim se duel završi, već mislite na sledećeg protivnika, vreme za analizu, slavlje ukoliko uspete, ostaje za dane posle turnira. Lično, najteže mi je bilo protiv Insepa iz Pariza. Svi igrači su približno dva metra visine, izuzetno fizički jaki, a opet brzi, spretni i agresivni u odbrani i to po celom telu.

Bio si jedan od mlađih igrača na Turniru, dobio si priliku da odmeriš snage sa iskusnijim košarkašima.

-Sjajno i veliko iskustvo za mene. Ovogodišnji turnir je pre svega bio turnir za igrače rođene 2004. i kasnije i susreo sam se sa igračima koji već drugi ili treći put nastupaju na najjačem takmičenju Evrope, a mnogi od njih imaju iskustva i među seniorima. Mnogo sam naučio od njih i trudio sam se da iskoristim svaki minut na parketu.

Mega je već dugo značajn činilac u srpskoj košarci. Uvek je tim sa respektabilnim seniorskim sastavom, ali i klub koji značajnu pažnju poklanja mladim igračima.

-Sistem rada u školi Mege je izuzetan i poznat je širom Srbije, kao i regiona. Dolazk u Megu je garant napretka, naravno ukoliko igrač obavezama pristupa na pravi način. Košarkaši žele da ponesu ovaj dres. Upravo na nedavno održanom turniru imali smo tri nova mlada i odlična igrača koji su dali značajan doprinos uspehu.

Trenutno je prva na umu reprezentacija. Sledi veliki izazov za 2005. godište i najvažnije takmičenje. Rivali u grupi su: Francuska, Kanada i još jedan tim.

-Klupska košarka je sada u drugom planu, sav fokus je na reprezentaciji. Trenutno sam na pripremama reprezentacije Srbije do 17 godina, očekuje nas Svetsko prvenstvo u Malagi početkom jula i pripremamo se da tamo odigramo značajnu ulogu. Srbija uvek uživa ugled u košarkaškom svetu i obaveza svih selekcija je da ga opravdaju. Cilj je da pokažemo da zaslužujemo nacionalni dres i da ostvarimo što bolji plasman.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa