Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Јуниорски шампион Европе са Мегом (фото: зв. фб страница КК Мега Моцарт)

Јуниорски шампион Европе са Мегом (фото: зв. фб страница КК Мега Моцарт)

КОШАРКА: АНДРЕЈ МУШИЦКИ, ЈУНУОРСКИ ШАМПИОН ЕВРОПЕ

Бити на крову Европе

Ривали који су донели велико искуство. Један од најмлађих на турниру. Најтеже против Парижана. Систем рада у Меги познат широм региона. Репрезентативне обавезе приоритет и Светско првенство у Шпанији
Београд недавно није био само домаћин финалног турнира Евролиге где се на крају радовао турски Ефес, већ је угостио и најбоље младе, јуниорске тимове у Европи на најважнијем клупском такмичењу за овај узраст Next generation турниру, где је велики победнички пехар и звање клупског шампиона Европе понела екипа Мега Моцарта.

Део шампионске екипе која је остварила највећи успех у историји овог клуба био је и млади Шапчанин Андреј Мушицки. Иако млађи од осталих, добио је прилику, имао значајну минутажу, готово 23 минута по мечу, коју је искористио на најбољи начин. Постигао је 35 поена, истакао се у асистенцијама и дефанзиви и помогао клубу да оствари сан који је и претходних година био близу.
Андреју ово није први пехар ове сезоне, већ је постао шампион Србије у свом узрасту до 17 година, а издвојио је време на репрезентативним припремама да се осврне на велики успех који је остварио носећи дрес Мега Моцарта.

Још један пехар у овој сезони и то највреднији, пехар најбољег младог тима Европе. Пет утакмица, пет победа.

-Велики успех за клуб. После два неуспеха у одлучујућим дуелима, ова генерација је пробила ту баријеру и подигла изузетно вредан трофеј. Од старта смо знаали да је ово најважније такмичење за нас, борба са најјачим клубовима Европе где су сви у клубу желели да покажу како смо заиста у врху континента. Припремали смо се напорно и желели смо да се у Београду представимо на најбољи начин, што смо и успели.

На супротној страни су била велика европска имена попут Реала, макабија, Париза, Асвела, клубови који појавом изазивају респект, али су познати и по улагању у млађе категорије.

-Сваки ривал је неговао неки свој стил игре и свака утакмица је захтевала посебну и детаљну припрему за коју немате много времена. Чим се дуел заврши, већ мислите на следећег противника, време за анализу, славље уколико успете, остаје за дане после турнира. Лично, најтеже ми је било против Инсепа из Париза. Сви играчи су приближно два метра висине, изузетно физички јаки, а опет брзи, спретни и агресивни у одбрани и то по целом телу.

Био си један од млађих играча на Турниру, добио си прилику да одмериш снаге са искуснијим кошаркашима.

-Сјајно и велико искуство за мене. Овогодишњи турнир је пре свега био турнир за играче рођене 2004. и касније и сусрео сам се са играчима који већ други или трећи пут наступају на најјачем такмичењу Европе, а многи од њих имају искуства и међу сениорима. Много сам научио од њих и трудио сам се да искористим сваки минут на паркету.

Мега је већ дуго значајн чинилац у српској кошарци. Увек је тим са респектабилним сениорским саставом, али и клуб који значајну пажњу поклања младим играчима.

-Систем рада у школи Меге је изузетан и познат је широм Србије, као и региона. Долазк у Мегу је гарант напретка, наравно уколико играч обавезама приступа на прави начин. Кошаркаши желе да понесу овај дрес. Управо на недавно одржаном турниру имали смо три нова млада и одлична играча који су дали значајан допринос успеху.

Тренутно је прва на уму репрезентација. Следи велики изазов за 2005. годиште и најважније такмичење. Ривали у групи су: Француска, Канада и још један тим.

-Клупска кошарка је сада у другом плану, сав фокус је на репрезентацији. Тренутно сам на припремама репрезентације Србије до 17 година, очекује нас Светско првенство у Малаги почетком јула и припремамо се да тамо одиграмо значајну улогу. Србија увек ужива углед у кошаркашком свету и обавеза свих селекција је да га оправдају. Циљ је да покажемо да заслужујемо национални дрес и да остваримо што бољи пласман.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa