У Америчкој фармерској школи ученици су, између осталог, посетили фарму пужева које користе у исхрани, али и у производњи јаја пужева од којих се прави кавијар и слуз за производњу козметичких препарата. У све производне процесе активно су укључени ученици свих узраста ове школе
У оквиру Erasmus+ пројектa, ученици Средње пољопривредне школе (СПШ) са домом ученика, боравили су две недеље на професионалној пракси у Солуну (Грчка). Пројекат „Знање на длану, искуство за сва времена“ испунио је очекивања. Вратили су се пуни утисака и са сертификатима који су валидни у Европској Унији.
- Верујем да ће практично искуство као и стечени сертификати много помоћи нашој деци у професионалном развоју. Прехрамбени и ветеринарски техничари имали су прилику да виде много новина које се примењују у ЕУ, каже професорка Тамара Томић, која је заједно са Миленом Ђаковић водила екипу ученика у Грчку.
Ветеринарски техничари су имали прилику и да прегледају животиње, да науче нове начине неге, еколошки фарминг, посетили су Америчку фармерску школу у околини Солоуна у којој су деца од раног узраста до колеџа укључена у фармерски посао, где су се упознали са цикличним системом економије.
- Најлепше смо примљени у Dog Academy тренинг центру, специјализованој компанији са изузетним тренерима који су имали интерактивно предавање. Деца су на практичан начин могла да учествују и да примене све што су чули. Пракса и јесте поента овог пројекта, додаје проф. Томић.
Прехрамбени техничари имали прилику да се упознају са начином на који се производи сипура, национална ракија од грожђа, различите сорте вина, као и да науче другачији приступ у производњи меда и гајењу пиринча. У посети Ziogas ранчу искусили су теренско јахање.
- Било је незаборавно. По први пут смо видели неке ствари, као што је производња меда, вина и ракије. У Америчкој школи, која има циљ да зближи децу са природом, видели смо фарму пужева које користе у исхрани, али и у производњи јаја пужева од којих праве кавијар. Одушевило нас је то што су у свим производним процесима укључени ученици свих узраста, каже Огњен Матић, ученик треће године прехрамбеног смера.
Поред стицања практичног искуства, било је времена и за обилазак знаменитости као што је незаобилазни Зејтинлик, црква Светог Димитрија, Бела кула, музеј у Сохосу и замак у Анаполију, који се налази у Горњем граду Солуна и представља најстарије здање.
- Грци су гостољубиви и пријатни, носим само најлепша искуства. Било је вечерњих шетњи, дружења, разговора, каже Николина Штрбац, ученица треће године, смер ветеринарски техничар.
Пред повратак кући, добили су дрво маслине, једно од симбола Грчке.