Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗАНАТИ ИЗУМИРУ, ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВЉА

Корпар Мурат

Прво морам да кувам пруће од врбе у казану. Кад одстоји пар сати, охлади се и оцеди да би могло да се увија, онда почињем да плетем. За једну корпу ми треба од сат и по до два, зависи од материјала. Тешко је то, боле ме руке, а и сад се не исплати.. Најбоље је у септембру, кад је сезона вашара, народ мора да купи корпе за ку’рузе, или дрва, неки за башту
Корпарство, некада профитабилно занимање, данас увелико пада у заборав. Еколошке и уникатне производе купују заљубљеници, или они који су на њих навикли. У времену када је све брзо (и кусо), у понуди су брзопотрошни производи, који су јефтинији и кратко трају.

Јовиша Богдановић Мурат један од ретких корпара који живи од свог рада. Родом је из Мале Врањске, где су га одгајили баба и деда, мајка га је оставила кад је имао три месеца, „преудала се у Кленак“.

- Баба и деда су били добри. Отац ми је помагао док је био жив, кад год је могао. Мати живи у Кленку, али нисмо у контакту. Има своју децу, своју унучад. Нека живи двеста година, али моја нога неће ући у њено двориште. Маћ’ија ми је била боља него мајка.

Врбино пруће почео је да плете још као младић под будним дединим оком, који је и сам био корпар. Четрдесет година прави корпе.

- Прво морам да кувам пруће од врбе у казану. Кад одстоји пар сати, охлади се и оцеди да би могло да се увија, онда почињем да плетем. За једну корпу ми треба од сат и по до два, зависи од материјала. Тешко је то, боле ме руке, а и сад се не исплати.. Најбоље је у септембру, кад је сезона вашара, народ мора да купи корпе за ку’рузе, или дрва, неки за башту.На месту где смо га затицали како плете корпе на ћуприји испред куће, сада седи и размишља. Тешко набавља пруће од врбе, а није навикао да забушава. Кад ради, ради како треба.

- Кад имам материјал, могу за дан да исплетем од четири до пет корпи. Они који знају шта радим, дођу код мене и купе корпу. Кажу да је скупо 1.000 динара. А то је килограм саламе. Шта да кажем? Борба је за живот, који је постао јако скуп, тешко време дошло... Некада се боље живело.

А када је живот био бољи, као младић од двадесет пет, у Кленку је упознао Слободанку и заљубио се, „младост била“... Забављали су се „таман“, пар месеци, а онда му је пук’о филм: “Oћеш да се удаш? - Оћу“. Од тада прошло је тридесет година.

У браку су добили ћерку Мају и четворо унучади. Слободанка има ћерку и сина из првог брака. „Ником брак није доживотно закључен“, смеје се Мурат – Важно је да смо живи и здрави.

Планира да научи унуке корпарству, као што је њега деда.
- Они иду у школу, али нека имају занат. Нека остане традиција.
М.Ф.

Најновији број

20. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa