16. jun 2022.16. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Prijem za najaktivnije dobrovoljne davaoce krvi u Šapcu i okolini

Priznanja za humanost, odgovornost i nesebičnost

Dobitnici svi davaoci koji su krv dali 50 i više puta. Novićević dostigao trocifren broj. Svaka jedinica može biti jedan spašen život. Davaoci ponos svih Šapčana. Jedan od najhumanijih gradova u Srbiji
Dobrovoljni davaoci krvi iz Šapca i okoline koji su dragocenu tečnost dali 50 i više puta tradicionalno su nagrađeni plaketama, poklonima i ručnim časovnicima na međunarodni dan dobrovoljnih davalaca. Ove godine, među 17 dobitnika bio je humanista koji je ovaj humani gest učinio 70 puta, kao i gospodin Blagoje Novićević kome u evidenciji stoji stotinu učešća u akcijama dobrovoljnog davalaštva.

-Počeo sam jako davno, još u periodu dok sam radio u Crvenom krstu. Najpre sam četiri puta godišnje to činio, danas nešto ređe, ali dok me zdravlje služi, biću tu – istakao je Novićević.
Jedan trenutak deli pojedinca kome zdravlje dozvoljava da bude dobrovoljni davalac i onoga kome od drugih davalaca zavisi život.

Dulać rekorder
Rekorder Šapca u dobrovoljnom davalaštvu je Dušan Blagojević Dulać koji je krv dao 339 puta, odnosno darovao je 112 litara krvi u nepunih 30 godina koliko mu je zdravlje dozvolilo da to čini. Preminuo je 1986, bio je golman Mačve, Radničkog, Borca, radnik HI „Zorka“ i dobitnik plakete Velernjih novosti „Najplemenitiji Jugosloven“ 1969. godine. Deo je knjige „Najplemenitiji podvig – zlatni ljudi“ nastale povodom pet decenija od ustanovljenja ove nagrade, a o Dušanu je snimljen i dokumentarni film „A to ste Vi“.


-Pozivam sve da budu dobrovoljni davaoci, davao sam krv i tokom vojne službe i kasnije, mnogo evidencije je i nestalo. Kada sam 2011. doživeo tešku nesreću na motoru meni je bila naophodna krv, dobio sam 55 jedinica, što mi je spasilo mi je život. Svako može biti u sličnoj situaciji - podelio je svoje iskustvo Željko Pantelić, jedan od dobitnika plakete.

Samo jedna jedinica krvi za nekoga može značiti razliku između života i smrti. Svako dobrovoljno davanje je potencijalno jedan spašen život, ističu u Crvenom krstu Šabac. Dajući krv vi pomažete nekome koga i ne poznajete, koga verovatno nikada nećete upoznati, naglasio je prim. dr Miroslav Popović, predsednik UO Crvenog krsta Šabac.

-Činite bogougodno delo. Malo šta je tako nesebično kao ovaj čin i čineći to niste samo zalog zdravlja, već i primer u ljudskim kvalitetima. Ponosimo se rezultatima i tradicijom Šapca, ali ništa od toga ne bi bilo da nema vas i svih davalaca, humanih ljudi koji su spremni da pomognu - rekao je Popović.

Plakete i pokloni su dodeljeni na prijemu u Gradskoj kući koji je za humaniste upriličio predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

-Nastavljamo tradiciju i čast mi je što imam priliku da skromnim poklonima, u ime grada i svih sugrađana, iskažem zahvalnost ovim ljudima. Oni su heroji savremenog doba, oni spašavaju živote, a da bi ste 50 ili više puta dali krv morate biti zdravi, što znači da oni vode računa o sebi i istovremeno o drugima. Ponosni smo na sve davaoce, bivše , sadašnje, buduće, oni naš grad čine jednim od najhumanijih u Srbiji – naglasio je Pajić.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa